Gemeente Aalburg


Nieuws

Vierdejaars leerling Bouwkunde van Da Vinci College maakt winnende ontwerp Den Eng Dome

winnaars Den Eng Dome

In Veen ontwikkelt Woonlinie samen met de gemeente Aalburg de nieuwe wijk Den Eng. Ter promotie van het nieuwe gebied wordt midden in de wijk een ontmoetingsplek gecreëerd: een fysiek object met als werktitel `Dome'.Woonlinie heeft leerlingen van het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg en het DaVinci College in Gorinchem gevraagd hiervoor een ontwerp te maken. Dinsdagochtend 15 november werd de winnaar bekend gemaakt.

Lokale samenwerking
De ontmoetingsplek wordt een fysiek object met als werktitel `Dome'. Een object dat de aandacht trekt, de functie van een informatiecentrum heeft en bezoekers de mogelijkheid geeft de wijk in te kijken en beelden van de nieuwe wijk te zien. In het informatiecentrum komt daarom presentatiemateriaal te hangen met informatie over de toekomst van de wijk. Vanuit het informatiecentrum kun je naar buiten kijken en zodat je een doorkijk krijgt naar het gebied. Als lokaal maatschappelijk ondernemer zoekt Woonlinie graag de samenwerking met onderwijsinstellingen. Woonlinie heeft het Willem van Oranje College dan ook benaderd voor een leerlingenproject in Veen.

Woonlinie wilde de leerlingen uitdagen een opvallend & functioneel middelpunt van de nieuwe wijk te ontwerpen en realiseren. Naast het Willem van Oranje College zijn ook Het Da Vinci college en SSPB Breda, stichting voor praktijkopleidingen in de bouw, partner in dit unieke leerling-project. Het winnende ontwerp zal uiteindelijk in Den Eng gerealiseerd worden.

Esthetische & bouwkundige ontwerpen
Dinsdagochtend 15 november presenteerden leerlingen van het Willem van Oranje en Da Vinci college hun ontwerpen. De leerlingen van het Willem van Oranje College concentreerden zich vooral op het esthetische aspect, waar de vierdejaars studenten bouwkunde van het Da Vinci ook een bouwkundig ontwerp maakten, wat moest voldoen aan een programma van eisen. Zo moest het ontwerp binnen een bepaald budget gemaakt kunnen worden, `hufterproof' en niet opklimbaar zijn en een doorkijk hebben. Voorafgaand aan de presentaties verzorgde Woonlinie een interactieve sessie voor de leerlingen, met de focus op werken bij een woningbouw corporatie met een bouwkundige opleiding.

Unaniem besluit
Martijn, Jeffrey en Mark, vierdejaars Bouw, Wonen en Interieur van het Willem van Oranje college, wonnen de prijs voor het mooiste ontwerp. De deskundige jury, bestaande uit wethouders Jan Spuijbroek en Loes Lijmbach-Schneider, Arie van Empel van SSPB en vertegenwoordigers van Woonlinie, boog zich vervolgens over de bouwkundige ontwerpen. Ze had niet veel tijd nodig om de winnaar te bepalen. Jeroen van Aken, vierdejaars leerling bouwkunde van het Da Vinci College, maakte een dusdanig onderscheidend ontwerp dat de jury hem unaniem tot winnaar benoemde. Hij won een cheque van EUR50,-, en zijn ontwerp wordt daadwerkelijk gerealiseerd in de nieuwe wijk.