Interprovinciaal Overleg (IPO)




Kamer toont in debat SVIR moeite met decentralisatie

16 november 2011

Zowel de coalitiepartijen als de oppositie moesten wennen aan de nieuwe decentralisatiekoers die het kabinet is ingeslagen met het ruimtelijk beleid. Dat bleek op 14 november 2011 tijdens een uitgebreid Notaoverleg over de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte, de SVIR.

Niet alleen de oppositie bestookte de minister met moties voor meer centrale sturing, ook het CDA voelde wel voor een stevigere invulling door het Rijk. De grootste behoefte voor aanscherping betrof de ladder voor duurzame verstedelijking, die in de SVIR en de bijbehorende ontwerp AMvB Ruimte is opgenomen. De oppositiepartijen vroegen in hun moties de minister vooral daarvoor aanvullende regels en beleidskaders te formuleren. Ook de bescherming van natuur en de nationale landschappen kwam aan bod. Zelfs het recht op een vrije windtoevoer voor de instandhouding van de molenbiotoop werd opgevoerd als nationaal belang. Nieuwe megastallen in het buitengebied moeten worden verboden.

De minister kon de vragen makkelijk pareren met een motivatie van de 13 gekozen nationale belangen en de constatering dat provincies en gemeenten feitelijk al langer ruimtelijk beleid voerden op deze onderwerpen. Meer moeite had de minister met de wens van het CDA en de PvdA om de krimpopgave tot nationaal belang te verklaren. De PvdA wierp de minister voor wel te gaan voor de topsectoren maar de nationale herstructureringsopgave die in krimpgebieden speelt, niet te erkennen. De minister gaf aan dat zij dat wel doet maar het aan de regering is om daaraan financiële gevolgen te verbinden, indien uit het lopende interbestuurlijke proces een opgave voor het rijk blijkt. Het Infrafonds is daarvoor in haar ogen in ieder geval niet bedoeld.

Uiteindelijk zijn 24 moties ingediend, met 15 bedoeld voor inperking van de decentralisatie. De minister pleitte voor aanhouding van de moties van PvdA over de bescherming van drinkwater in het kader van de structuurvisie ondergrond en van Groen Links over de monitoring van de effecten van de gedecentraliseerde kwetsbare belangen. Vrijwel alle overige moties werden ontraden. De minister gaf aan in de SVIR de positie van de Energyport in Groningen en agriport in Noord-Holland Noord te verduidelijken. Ook kondigde de minister de bespreking van de opzet van de nieuwe Monitor Ruimte en Mobiliteit aan, waarin zij nu ook de toepassing van de ladder voor duurzame verstedelijking wil opnemen. Tevens neemt de minister op verzoek van de SGP in de SVIR een belangenmatrix op met de bevoegdheden van de betrokken overheden.

Op 22 november a.s. stemt de Tweede Kamer over de moties