Winnaars VKG Architectuurprijs 2011

Persbericht van BU Business Information

PERSBERICHT

Den Haag, 16 november 2011

Winnaars VKG Architectuurprijs 2011 bekend

FRANTZEN et al architecten BV is met De Keyzer in Amsterdam de winnaar van de VKG Architectuurprijs 2011. Het bureau ontving op 15 november tijdens de VKG Architectuurdag in LP2 te Rotterdam een bedrag van 7.000,- euro en een speciaal ontworpen award. De VKG Renovatieprijs ging naar de duurzame renovatie van het Renovatiecomplex 40 in Amsterdam, een ontwerp van KAW architecten en adviseurs. Zij wonnen een bedrag van 3.000,- euro. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door het IJburg college in Amsterdam door LIAG architecten en bouwadviseurs.

Winnaar VKG Architectuurprijs: De Keyzer, Amsterdam De opdrachtgever van het winnende project van FRANTZEN et al architecten BV wilde zo weinig mogelijk typen woningen te realiseren. Het gebouw moest passen binnen de straat. Vanwege de gewenste groene kleur en de maatvoering is gekozen voor kunststof kozijnen. In dit materiaal is een dunnere detaillering dan in hout mogelijk. De gevels zijn gemaakt uit metselwerk prefab elementen van 4,80 meter. Van buiten oogt het gebouw als een klassiek gebouw. De lichthoven in het gebouw hebben een geheel andere sfeer. De muren zijn versierd door oude lichtankers en ogen als gecapitonneerde chesterfields.

De jury is onder de indruk van het gebouw. De ontwerper heeft niet geprobeerd het blok te verkleinen, maar opgezet als een stoer blok. Stedebouwkundig gezien is een eigentijds gebouw gerealiseerd dat prima in de context past. Tom Frantzen heeft met weinig types een goed gebouw gemaakt dat zich onderscheidt dankzij zijn tactiliteit, negges en materiaalgebruik. Anders dan beide andere projecten, is dit een gebouw dat tegelijkertijd eenduidig en genuanceerd is.

Het project nam het in de eindstrijd op tegen het IJburg College, Amsterdam, door LIAG architecten en bouwadviseurs en Landsherenpoort, Deventer door Zeep architecten.

Winnaar VKG Renovatieprijs: Renovatiecomplex 40 woningen, Amsterdam De opgave voor KAW architecten en adviseurs was om 400 woningen energietechnisch en qua imago te verbeteren. Het imago wordt bepaald door de keuze van de kozijnen. Omdat de renovatie aansluit op de nieuwbouw in de wijk, zijn de entrees van de portiekflats sterk verbeterd. Om rust aan te brengen is in de gevels de oude detaillering teruggebracht. De gevelvlakken lopen van linksonder naar rechtsboven. Aan de bovenzijde zijn de ventilatieroosters weggedetailleerd.

De jury rept van bescheiden en sympathieke maatregelen die woningen uit de jaren vijftig terugbrengen in de oude stijl en klaarstomen voor de nieuwe tijd door meer comfort te bieden voor de bewoners. KAW heeft de opgave op een zorgvuldige manier aangepakt, met een goede combinatie van nieuwe toevoegingen en herstel uitgangspunten. KAW architecten en adviseurs is daarmee de winnaar van de VKG Renovatieprijs 2011.

Winnaar VKG Publieksprijs: IJburg college, Amsterdam Voor de VKG Publieksprijs had de jury 10 projecten geselecteerd. Het publiek mocht bepalen welke van deze genomineerden de winnaar werd. Uiteindelijk werd het IJburg college in Amsterdam door LIAG architecten en bouwadviseurs als beste beoordeeld. Voor de publieksprijs kwamen ruim 1300 stemmen binnen. Het bleef lange tijd spannend maar uiteindelijk nam het IJburg College een beslissende voorsprong. Op de tweede plaats staat het project Tuinwijk in Groningen, derde werd het project De Keyzer in Amsterdam van FRANTZEN et al architecten BV.

VKG Architectuurprijs
De VKG Architectuurprijs is sinds de introductie in 2005 uitgegroeid tot een serieuze vakprijs, die ieder jaar wordt toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen (kozijnen, ramen en deuren) een belangrijk onderdeel uitmaken van het ontwerp. Hiermee probeert de VKG op een positieve manier de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van kunststof. Naast de bestaande VKG Architectuurprijs voor nieuwbouw wordt sinds 2010 ook de VKG Renovatieprijs en de VKG Publieksprijs uitgereikt. De jury van deze editie bestond uit Marlies Rohmer (Architectenbureau Marlies Rohmer), Peer Glandorff (Fact Architects en winnaar 2010), Ronald Schleurholts (Cepezed BV), Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect) en Albert Zegelaar (VKG).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.dearchitect.nl
Bijlage:
* persbericht - winnaars vkg architectuurprijs 2011docx




Razende Robot Reporter