Stadsdeel Amsterdam Centrum

allure

---

Waterlooplein wordt weer dame met allure

Toekomstvisie Waterlooplein - de oudste rommelmarkt van Europa

16 november 2011

Een gedeeltelijk overdekt plein, waarbij geen marktboxen te zien zijn met veel groen. Een laagdrempelige markt met een breed aanbod van tweedehands spullen, kleiding en goede kwaliteit etenswaar. Buiten markturen is het ook een aantrekkelijke, veilige en goedverlichte ontmoetingsplek, waar meer ruimte is voor horeca en terassen. Ook in de bebouwing rondom het plein is ruimte voor winkels en horeca. Dit zijn de belangrijkste elementen van de toekomstvisie die is opgesteld door stadsdeel Centrum, vertegenwoordigers van marktkooplieden en bewoners van het Waterlooplein.

Aanpak tot 2020

Om van het Waterlooplein weer een plein met internationale allure te maken heeft het stadsdeel, samen met de marktkooplieden en omwonenden, een conferentie georganiseerd om een goed beeld te krijgen van het gewenste toekomstbeeld van het Waterlooplein. In 2020 moeten alle acties door lopen zijn en het Waterlooplein weer de (inter)nationale allure hebben die het verdient. Zo wordt onder meer de straatverlichting en de bestrating aangepakt, komt er meer groen, de inrichting van de markt wordt veranderd en het plein meer voor horeca opengesteld.

Huidige situatie

Op het Waterlooplein is van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 uur tot 18.00 uur, een markt. Op de het plein zijn 283 marktplekken waarvan 46 permanente boxen en 46 vaste plaatshouders buiten de boxen. De overige plekken zijn voor andere kooplieden. De meerderheid van de bezoekers van de markt komt uit Amsterdam (49%) of uit de buurt van het Waterlooplein (22%). Een vijfde is toerist. Bijna de helft van de bezoekers is positief of de markt en het aanbod verkoopspullen. De bezoekers geven ook aan dat ze variatie in het aanbod missen en dan vooral etenswaar, groente en fruit en 2e handspullen en antiek. In de bebouwing rondom het plein zijn een aantal winkels en horecagelegenheden gevestigd. Er is daar wel sprake van enige leegstand. Extra dimensie aan de het plein is de woonfunctie.

Kansen en knelpunten

De marktkooplui en omwonenden zijn unaniem trots op het feit dat het plein een internationale trekpleister is en wereldberoemd als oudste rommelmarkt van Europa. Tijdens markttijden is het een gezellig plein, midden in het centrum met een rijke historie. Er heerst een groot gevoel van saamhorigheid. Iedereen is het er ook over eens dat het Waterlooplein als plein en markt op een aantal punten veel beter kan. Met name de leegstand op de markt, het eenzijdige aanbod en het feit dat het op zon- en feestdagen weinig wordt benut wordt gezien als verbeterpunt. Ook het gevoel van onveiligheid en de rommelige verkeerssituatie is een doorn in het oog. Horeca en winkels zouden daarnaast meer ruimte op en rond het plein moeten krijgen, tijdens en na markttijden en het verband met de toeristische attracties als Hermitage, Joodshistorisch Museum, Mozes en Aäronkerk en de grachten moet beter.

Historische buurt

De buurt waar het plein ligt dateert uit het einde van de zestiende eeuw en droeg destijds de naam `Vlooyenburg', die later met name bevolkt werd door Portugese joden. In 1882 ontstond door de demping van de Houtgracht en de Leprozengracht het Waterlooplein. Vier jaar later ontstond de nu bekende markt. Ieder branche had vroeger zijn oude plek. De fruitmarkt voor de Mozes en Aäronkerk, de vismarkt bij de Houtkopersdwarsstraat en oud ijzer op de Zwanenburgwal. De tweede wereldoorlog liet een groot litteken achter op de markt en het plein. Veel marktkooplieden zijn tijdens de oorlog vermoord en veel woningen gesloopt voor brandhout. Eind jaren zestig leefde de markt weer op toen de hippies er hun tweedehands kleding kochten. Nadat de markt na 11 jaar afwezigheid door de bouw van de Stopera in 1988 weer terugkeerde ontstond de huidige markt.

---