GroenLinks


Europees Parlement wil hoger klimaatdoel

Woensdag 16 november 2011, 12:55u - Bas Eickhout

STRAATSBURG, 16 november - Het Europees Parlement heeft haar positie voor de klimaattop in Durban vastgesteld. Groenlinks-Europarlementariër Bas Eickhout stelt tevreden vast dat het Europarlement met hem de EU oproept om de CO2-uitstoot verder terug te dringen dan de achterhaalde twintig procent CO2-reductie. Daarnaast wil het Parlement dat de EU zich verbindt aan een vervolg op het Kyoto-protocol en niet blijft wachten op andere grote vervuilers.

"Het is hoog tijd dat Europa haar beoogde rol als klimaatleider gaat waarmaken. Ons huidige klimaatdoel is ambitieloos en als we niet uitkijken, worden we niet meer serieus genomen bij de internationale klimaatonderhandelingen. Zo heeft bijvoorbeeld Australië een klimaatbeleid aangekodnigd waar de vervuiler meer betaalt dan in Europa."

Volgens het Internationaal Energie Agentschap hebben we vijf jaar de tijd om het tij te keren en onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen. Wetenschappers geven aan dat een klimaatdoel van 25 procent tot 40 procent nodig is om de wereldwijde temperatuurstijging tot 2 graden Celsius te kunnen beperken.

Daarnaast wil het Parlement dat de EU zich nog vóór de klimaattop in december verbindt aan een vervolg op het Kyotoprotocol. Het enige mondiale klimaatakkoord eindigt volgend jaar al. Eickhout: "Door nu in te stemmen met een vervolg op het Kyotoprotocol nemen we het initiatief weer in eigen handen. Hiermee reikt de EU haar hand uit naar de ontwikkelingslanden in plaats van continu over haar schouder te kijken of de andere grote vervuilers nog in de pas lopen."

De Europese regeringsleiders willen pas doorgaan met het Kyotoprotocol als andere vervuilers op termijn ook verplichtingen aanvaarden. Eickhout vindt ook dat de andere vervuilers aan de bak moeten, maar wil hier niet op blijven wachten. "De rol van China is in die zin heel interessant. Zij zijn een van de twee de grootste vervuilers, maar investeren tegelijk ook enorm in duurzame energie. Wij kunnen als Europa China daardoor losweken van de Verenigde Staten. In Kopenhagen bleken zij als grootste vervuilers de grootste blokkade te zijn in vooruitgang in de klimaatdiscussie."

De klimaattop in Durban gaat 28 november van start. Eickhout zal vanaf 5 december de top bijwonen als officieel lid van de Parlementsdelegatie.