GAIA

GAIA juicht sluiting nertsenkwekerij toe

16/11/2011

Brussel, 16 november- Leonard Wintgens sluit zijn nertsenkwekerij in Koewacht, bij Stekene (Oost-Vlaanderen). De 74-jarige nertsenkweker wilde zijn kwekerij uitbreiden tot 60 000 nertsen. Dat stuitte op hevig protest van de buurtbewoners en van dierenrechtenorganisatie GAIA. Bij zijn tweede uitbreidingsaanvraag werden 617 bezwaarschriften ingediend. Toen dat bekend raakte, besloot Wintgens de handdoek in de ring te gooien en zijn kwekerij te verkopen. Er komt geen nieuwe nertsenkwekerij in de plaats, liet hij weten. Een wijze beslissing die GAIA toejuicht.

Bezwaarschriften
Nadat Leonhard Wintgens een eerste aanvraag indiende om uit te breiden van 5000 naar 60 000 nertsen, dienden de buurtbewoners en GAIA met succes bezwaarschriften in. Wintgens ging hierop in beroep. Dat beroep werd afgewezen door Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Bij een tweede aanvraag plande Wintgens een uitbreiding tot 45 000 nertsen. Daartegen werden niet minder dan 617 bezwaarschriften ingediend, onder andere door GAIA.

Stopzetting
Uiteindelijk besloot Leonhard Wintgens zijn nertsenkwekerij van de hand te doen. De nieuwe eigenaar heeft andere plannen met het domein, de buurtbewoners kunnen opgelucht ademhalen.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Vlaanderen heeft een nertsenkwekerij minder. Dat bespaart duizenden pelsdieren een ellendig leven."

GAIA voerde gedurende de maand oktober met Jean-Claude Van Damme campagne tegen bont. De dierenrechtenorganisatie pleit voor een verbod op pelsdierkwekerijen.

Tags: bezwaarschriften nertsen nertsenkweker nertsenkwekerij stopzetting

Steun GAIA