Gemeente Nieuwegein

woensdag, 16 november 2011

Het Interventieteam Midden Nederland heeft van augustus 2010 tot april 2011 onder bewoners en ondernemers in de wijk Merwestein onderzoeken op het terrein van fraudebestrijding uitgevoerd. Dit heeft in totaal EUR 430.592 in beeld gebracht aan boetes, terugvorderingen, belastingcorrecties en besparing op uitkeringen. Deze wijkgerichte aanpak werd gekozen om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid, veiligheid en een evenwichtige verdeling van werk en woonruimte in de wijk. Het Interventieteam is een samenwerkingsverband van de Belastingdienst, UWV, gemeenten, SVB, Regiopolitie en de Arbeidsinspectie.

De Belastingdienst legde gedurende de onderzoeksperiode voor EUR 18.219 aan correcties op aanslagen en EUR 14.146 aan boetes aan ondernemers op. Gemeente Nieuwegein kon in Merwestein acht bijstandsuitkeringen beëindigen, waarbij in een aantal gevallen proces-verbaal opgemaakt werd. De gemeente Nieuwegein heeft

EUR 133.928 bespaard op beëindigde en niet toegekende bijstandsuitkeringen voor bewoners. Een bedrag van EUR 142.932 vordert de gemeente terug vanwege onterecht verstrekte bijstandsuitkeringen. Het UWV heeft EUR 7.246 teruggevorderd aan WAO- en Wajong-uitkeringen. In totaal konden vier woningen aan de woonvoorraad worden toegevoegd in verband met leegstand of onderhuur. Bij een gehouden verkeerscontrole werd EUR 35.987 aan openstaande belastingschuld getraceerd en ingevorderd.

´Fraude kan en mag nooit lonen´

´De resultaten van het Interventieteam geven aan hoe belangrijk de opsporing is van fraude met bijstand en belastingen. Fraude ondermijnt het systeem en verkleint het draagvlak onder belastingbetalers. De gemeente Nieuwegein is zeer actief in opsporing van fraude en intensiveert die opsporing de komende jaren nog verder. Fraude kan en mag nooit lonen´ aldus wethouder Wouter Kolff van Sociale Zaken.

Doelen

Het doel van het Interventieteam Midden Nederland is om door middel van onderzoek sociale en fiscale fraude, illegale bewoning en/of tewerkstelling en daarmee samenhangende misstanden vast te stellen. Daarbij neemt het Interventieteam maatregelen om fraude en andere misstanden te beëindigen en te voorkomen. Tegelijkertijd onderneemt het Interventieteam actie als vastgesteld wordt dat bewoners en ondernemers met recht op toeslagen, voorzieningen of bijstand daar geen gebruik van maken. Zij krijgen dan ondersteuning bij het aanvragen ervan.

Werkwijze

Het Interventieteam heeft voor de onderzoeken onder bewoners in Merwestein gebruik gemaakt van dossieronderzoek, het koppelen van bestanden en het afleggen van huisbezoeken. Hierbij werd gekeken of de werkelijke situatie overeenstemde met de gegevens zoals die bij (uitkerings)instanties bekend zijn. Ook vond onderzoek plaats naar mensen die wel belastingplichtig zijn, maar zich niet gemeld hebben bij de Belastingdienst. Bij ondernemers vonden boekenonderzoeken plaats. Tijdens waarnemingen ter plaatse kwam het Interventieteam bij bedrijven langs om de dagelijkse gang van zaken vast te leggen en te controleren welke administratie bijgehouden wordt en welke personeelsleden werkzaam zijn. Controle van identiteitsbewijzen en verblijfstatus maakte ook deel uit van de onderzoeken.

Belastingdienst

correcties op aanslagen aan ondernemers

EUR 18.219

boetes aan ondernemers

EUR 14.146

invordering belastingschuld auto's

EUR 35.987

Gemeente

besparing op bijstandsuitkeringen

EUR 133.928

terugvordering onterecht verstrekte bijstandsuitkeringen

EUR 142.932

UWV

terugvordering WAO- en Wajong-uitkeringen

EUR 7.246