GroenLinks


Verdragsherziening nodig voor beter bestuur eurozone

Woensdag 16 november 2011, 13:38u - Bas Eickhout

Straatsburg, 16 november 2011 - De Europese Unie koerst af op een nieuwe wijziging van haar verdragen. Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, heeft vanmorgen het Europees Parlement geïnformeerd over een aantal verbeteringen die hij wil agenderen, zoals de invoering van euro-obligaties. GroenLinks steunt de verdragsherziening. De aanpak van de eurocrisis wint aan geloofwaardigheid als de Europese Unie laat zien dat zij de monetaire unie wil schragen met een echte economische unie.

Van Rompuy opperde dat de landen van de eurozone een deel van hun staatsschuld gezamenlijk gaan financieren, door middel van euro-obligaties. "De Duitse bondskanselier Merkel, die de grootste voorvechter is van een verdragsherziening, mag dit onderdeel niet blokkeren", vindt Bas Eickhout, economisch woordvoerder van GroenLinks in het Europarlement. "Sterker nog, gezien het tempo waarin de eurocrisis escaleert doet zij er goed aan te onderzoeken welke vormen van euro-obligaties zonder verdragswijziging kunnen worden ingevoerd. Merkels eigen adviseurs, de Economische Wijzen van Duitsland, hebben daartoe onlangs een interessant voorstel gedaan, in de vorm van een tijdelijk schuldverminderingsfonds."

Het arsenaal aan sancties tegen begrotingszondaars wil Van Rompuy uitbreiden, onder meer met opschorting van stemrecht. Ook wil hij verdergaande afspraken maken over de aanpak van zogenaamde macro-economische onevenwichtigheden. "Dat laatste betekent dat bepaalde kenmerken van de Nederlandse economie die riskant zijn voor de eurozone, zoals het grote handelsoverschot en de hoge privéschulden als gevolg van de hypotheekrenteaftrek, nog eerder in het vizier van Brussel komen", constateert Eickhout. "Laat Nederlandse politici zich dan ook geen illusies maken: een sterkere economische unie brengt met zich mee dat we meer soevereiniteit gaan delen met de Europese partners."

"Juist omdat de verdragsherziening moet leiden tot een democratischer Europa, mogen de onderhandelingen zich niet in achterkamertjes afspelen", stelt Judith Sargentini, aanvoerder van GroenLinks in het Europarlement. "Het parlement heeft vandaag duidelijk gemaakt dat de verdragswijziging moet worden toevertrouwd aan een Conventie: een forum van regeringsvertegenwoordigers, nationale en Europese parlementariërs dat in het openbaar overlegt en besluit over een blauwdruk voor een nieuw verdrag. Deze methode schept ook de grootste kans op een eindresultaat dat de Europese democratie versterkt. We mogen de toekomst van onze munt, onze banen en onze pensioenen niet overlaten aan technocraten en financiele markten."

"Om het vertrouwen van de wereld, de markten en de burgers in de euro te herwinnen is niet alleen meer daadkracht nodig op korte termijn", aldus Eickhout. "De Unie moet ook laten zien dat zij bereid is de euro een steviger politiek fundament te geven."