D66

woensdag 16 november 2011

Kabinet, hervorm de woningmarkt

D66-Kamerlid Kees Verhoeven roept minister Donner (BiZa, CDA) op de hypotheekrenteaftrek bespreekbaar te maken en snel met de nodige hervormingen op de woningmarkt te komen. De sociaal-liberaal vraagt hierom tijdens de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken. Verder wil Verhoeven het makkelijker maken voor starters om een woning te kopen en Verenigingen van Eigenaren (VVE) vrijwaren van de verplichte Kamer van Koophandel-heffing.

Minister toevoegen aan lijst

De lijst met organisaties en personen die een aanpak van de hypotheekrenteaftrek bepleiten, groeit gestaag. Van De Nederlandsche Bank tot het Internationaal Monetair Fonds, het Centraal Planbureau, economen en VVD en CDA prominenten. Zij willen allemaal dat het kabinet de hypotheekschuld en de hypotheekrenteaftrek aanpakt. Verhoeven: "De lijst groeit met de dag. Steeds meer betrokken organisaties en deskundigen zien in dat we met instandhouding van deze persverse prikkel de Nederlandse schuldenberg alleen maar groter maken. Ik mis alleen nog één naam op de lijst en dat is die van de minister. Ik zou hem graag snel toevoegen."

Meer ruimte voor starters

Verhoeven vraagt in zijn inbreng ook aandacht voor starters op de woningmarkt. Door lange wachtlijsten aan de huurkant en het dure aanbod aan de koopkant, kunnen starters moeilijk aan een hypotheek komen. De sociaal-liberaal wil daarom 40 miljoen vrijmaken om de pot voor Startersleningen opnieuw te vullen. Ook wil hij executieveilingen toegankelijker maken voor particulieren. "Starters moeten meer financiële ruimte krijgen om een huis te kunnen kopen en de Starterslening heeft zijn succes al bewezen. De groep starters moet ook makkelijker toegang krijgen tot de executiemarkt van gedwongen huizenverkopen, die nu gedomineerd wordt door kartels," aldus het Kamerlid.

VvE vrij van KvK-heffing

De sociaal-liberaal verzoekt de minister ook om VvE's geen verplichte heffing voor de KvK meer te laten betalen. En slapende VvE's in grote steden als Utrecht, Amsterdam en Den Haag die kampen met achterstallig onderhoud te helpen, naar Rotterdams voorbeeld. Verhoeven: "Het is onzin dat VvE's een KvK-heffing moeten betalen. Het zijn geen bedrijven en ze kunnen het geld wel beter besteden. Tegelijk moeten slapende VvE's van particuliere woonblokken met achterstallig onderhoud hulp krijgen van corporaties en gemeenten. In Rotterdam is een dergelijke formule succesvol, wat leidt tot meer leefplezier en waardestijging van woningen. Laat de minister zich daar ook hard voor maken."
* Lees hier de volledige spreektekst Wonen van Kees Verhoeven