Gemeente Tilburg

Persbericht
16 november 2011

Eerste strooiritten in Tilburg een feit

Samen Winterklaar

Het gladheidseizoen is voor de strooiploeg van het BAT van start. Dinsdagavond kwamen de strooiploegen voor het eerst in actie. Met 3 grote strooiwagens zijn de 3 incidentele routes gestrooid met nat zout. Dit zijn routes en locaties die als eerste uit voorzorg worden gestrooid. In totaal is er 284 kilometer weggedeelte behandeld waaronder bruggen en viaducten.

Gladheidseizoen 2011-2012

Wethouder Roel Lauwerier (mobiliteit, schoonhouden stad): "Met de evaluatie in de hand hebben we weer veel nieuwe aandachtspunten en verbeteringen. Dit jaar zijn alle fietspaden uit het sternetwerk opgenomen in het strooiplan. Natuurlijk is het onmogelijk om overal te strooien, de stad is te groot. Maar dat dwingt ons om op een hele gerichte, slimme manier het zout over de stad te verdelen." Ook heeft de gemeente een speciaal navigatiesysteem aangeschaft. Dat stemt de routes op elkaar af en het is een hulpmiddel voor de chauffeurs. Afhankelijk van het soort winterweer worden de strooiwagens met zout of eventueel sneeuwschuivers ingezet. Op de fietspaden gaan we dit jaar bij sneeuwval gebruik maken van borstelmachines. Een andere keer wordt gekozen om te strooien bij bijvoorbeeld plotselinge ijzel of sneeuwval.

Samen winterklaar

Tilburgers zijn verantwoordelijk om hun eigen stoep schoon en ijsvrij te houden. Voor de eigen veiligheid, maar ook die van andere mensen. Ook dient iedereen zijn of haar rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. En het is belangrijk dat voertuigen winterklaar zijn. Denk hierbij aan goed werkende verlichting, de juiste bandenspanning en eventueel winterbanden.

Op de website www.tilburg.nl/gladheid (zie link) staat alles over de aanpak gladheidbestrijding 2011-2012. Verder is hier ook informatie over actuele strooiroutes, gratis strooizout en strooitips te vinden. Strooizout wordt verstrekt op de weekmarkten en op werkdagen bij het Brabants Afval Team (BAT) aan de Ceramstraat 6 en de milieustraat Albion.

Links


* www.tilburg.nl/gladheid

---