Sociaal-Economische Raad

16 november 2011

Vandaag brengt de Servische SER een werkbezoek aan de Nederlandse SER. De delegatie bestaat uit werkgevers, werknemers en de ministers van Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Onderwijs. Het bezoek vindt plaats in het kader van een tweedaagse studiereis om zich te verdiepen in de Nederlandse overlegeconomie. Doel is informatie in te winnen en te leren van de Nederlandse ervaringen om de sociale dialoog in Servië te versterken. De SER in Servië is in 2001 opgericht. Het bezoek is mede georganiseerd door de ILO.

De delegatie wil meer weten over taak, doel en werkwijze van de SER. En natuurlijk wat de invloed van SER-adviezen op het beleid is. Verder is men geïnteresseerd in de representativiteit van de SER en de breedte van de SER-advisering. Om hieraan tegemoet te komen, voorziet het programma onder andere in andere uitleg over de sociale dialoog in Europa en over de doelstellingen van Europa 2020. Vertegenwoordigers van VNO-NCW en FNV gaan nader in op de betekenis van de sociale dialoog vanuit het perspectief van werkgevers en werknemers.

Op de tweede dag is er een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Centraal Planbureau en de Eerste Kamer. Ook bezoekt de delegatie de Algemene Rekenkamer.