Provincie Noord-Holland

Onderzoek naar haalbaar traject fietspad Oase - Natuurbrug Zandvoortselaan

16 november 2011 -

Na het afvallen van de Buitenrandvariant, laat de provincie onderzoek doen naar haalbare alternatieven voor fietsroutes langs de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De Buitenrandvariant viel af omdat er geen vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet afgegeven kon worden. Dit nieuwe onderzoek moet inzicht geven in welke tracés wel voor een vergunning in aanmerking kunnen komen. De onderzoeksresultaten worden in het voorjaar van 2012 verwacht.

Met een fietspad langs de rand van de Amsterdamse Waterleidingduinen ontstaat een mooie fietsroute van Haarlemmermeer naar de kust, met een (thans ontbrekende) veilige oversteek over de Zandvoortselaan. Dit is een langgekoesterde wens van de regio. De Europese Unie en de provincie Noord-Holland hebben om die reden het fietspad ook opgenomen in hun subsidievoorwaarden voor de natuurbrug. Het voorkeurstraject van een klankbordgroep, de `Buitenrandvariant', is door de provincie verder uitgewerkt en zorgvuldig onderzocht. Uit de natuurtoets is gebleken dat deze variant te schadelijk is voor de natuur, waardoor er geen vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet voor kan worden afgegeven. Daarom valt de Buitenrandvariant af.

Vervolgproces
Een extern bureau gaat nu onderzoeken welke varianten sowieso technisch en juridisch haalbaar zijn. Uitgangspunt bij dat onderzoek is dat de route, net als bij de Buitenrandvariant, langs de rand van de AWD moet lopen. De voorkeur gaat uit naar een variant langs de binnenrand, omdat dit een kortere en recreatief de meest aantrekkelijke route oplevert, met een logische aansluiting op de natuurbrug. Op basis van de resultaten van het onderzoek en de bezwaren en opmerkingen van belangengroeperingen en omwonenden¸ zullen de betrokken overheden uiteindelijk een besluit nemen over het traject. In december is bekend welk bureau het onderzoek gaat uitvoeren. Streven is om in het voorjaar van 2012 het onderzoek afgerond te hebben.

Zie de pagina Fietspad Oase - Zandvoortselaan voor meer achtergrondinformatie over het fietspad.

---