Gemeente Breda

16nov

Meer geld voor wegen, minder geld voor groenonderhoud Breda Gepubliceerd op 16 november 2011
De gemeenteraad heeft in maart in een motie gevraagd om 1,5 miljoen te bezuinigen op het beheer en onderhoud van de buitenruimte. Tegelijkertijd heeft het gevraagd om 1 miljoen daarvan te investeren in achterstallig onderhoud van wegen, straten, pleinen en fietspaden. Ook heeft het college de opdracht gekregen om te kijken hoe bewoners en gebruikers van de stad kunnen bijdragen aan het onderhoud en beheer van de buitenruimte. Wethouder Bob Bergkamp: "Breda is een stad met veel groen, maar het kost ook veel geld om het op hoog niveau te onderhouden zoals we nu doen. In deze economisch zware tijden moeten we kritisch kijken naar de inzet van onze budgetten. Die moeten we slimmer inzetten. Dit betekent enerzijds dat we minder aan groenonderhoud gaan doen. Dat heeft consequenties. Maar de keerzijde is wel dat we een deel van de besparing in kunnen zetten om andere knelpunten op te lossen." Maatregelenpakket

De komende jaren zet de gemeente in op onder andere het verminderen van onderhoudsintensief groen en het verlagen van het aantal keren dat wordt gemaaid of zwerfvuil wordt geruimd. Verder gaat de gemeente (reinigings)diensten die in het verleden voor commerciële evenementen gratis waren in rekening brengen. Ook worden speelplekken omgevormd die niet gebruikt worden of lijden onder vandalisme. Enerzijds leiden de maatregelen tot een soberder beeld van de openbare ruimte, anderzijds leiden ze op plekken ook tot verbetering van het stadsbeeld. De gemeente blijft zorgen voor een openbare ruimte die heel en veilig is.

Burgerparticipatie

Het gemeentebestuur ziet het onderhoud en beheer van de buitenruimte als een gedeelde verantwoordelijkheid. Daarom wordt er door het college EUR 0,2 miljoen meer bezuinigd dan door de gemeenteraad is gevraagd. Dieextra bezuiniging van EUR 0,2 miljoen wordt ingezet om partijen in de stad te betrekken bij onderhoud en beheer van de buitenruimte. De afgelopen jaren laten zien dat er al veel initiatieven zijn genomen op dit vlak, onder andere met hulp van Hart voor je Buurt. Met deze EUR 0,2 miljoen wil het college in 2012 onder het motto ´Opgeruimd Breda´ meer activiteiten kunnen opstarten en ondersteunen.

Breda, 16 november 2011