Politie Limburg-Zuid

Let op voor melding op uw beeldscherm zogenaamd van de politie

16-11-2011 | 15:03 | Maastricht

De politie ontvangt meldingen van personen die op hun beeldscherm een melding krijgen die afkomstig lijkt van de politie. Ook bij de Fraudehelpdesk en bij het programma Tros Opgelicht komen deze meldingen binnen.

Een aantal melders heeft tijdens een bezoek op internet een 'fout-melding' gekregen, waarbij het logo van de politie wordt gebruikt. In deze melding wordt verteld dat uw computer gebruikt zou worden voor illegale activiteiten en derhalve geblokkeerd wordt. Er zou volgens 100 euro moeten worden betaald via Paysafe, anders zullen zogenaamd binnen 24 uur alle bestanden van de computer worden gewist. Er wordt ook een e-mail adres genoemd waarnaar u bepaalde informatie moet sturen om de boete te betalen en de blokkering op te heffen. Let Op! Deze melding is niet afkomstig van de politie.

Uit de binnengekomen meldingen blijkt dat de betreffende mededeling niet kan worden verwijderd. Geadviseerd wordt om met de computer naar een computerdeskundige te gaan om deze vrij te maken van schadelijke programma's. Daarnaast adviseren wij uiteraard om niet tot betaling over te gaan. Personen die het slachtoffer zijn geworden van deze praktijken kunnen aangifte doen van (poging tot) computervredebreuk bij het dichtstbijzijnde politiebureau.