Provincie Limburg



Wereldconferentie duurzame ontwikkeling in Kerkrade

Limburg profileert zich volgende week tijdens de zogeheten RCE wereldconferentie in de Kerkraadse Abdij Rolduc en het Foroxity Theater in Sittard-Geleen over ondernemerschap, duurzaamheid, energie, sociale cohesie en kennisverspreiding. Oud-premier Jan Peter Balkenende, gedeputeerde Patrick van der Broeck, en meer dan 140 wetenschappers, bestuurders en regeringsadviseurs uit 88 landen nemen hier aan deel.

RCE staat voor Regional center of expertise, Learning for Sustainable Development. Wereldwijd zijn er 85 RCE's, waarvan 24 in Europa. Deze centra ontwikkelen trainingen en verbinden onderwijsinstellingen, overheden en bedrijven met elkaar. In Nederland is één RCE gevestigd, het RCE Rhine Meuse in Rolduc te Kerkrade. In dit RCE werken 40 scholen en 400 bedrijven, diverse maatschappelijke instellingen, universiteiten en overheden al direct samen. Daarmee zet Limburg zich stevig op de landkaart van een mondiaal toonaangevende ontwikkeling naar een duurzame kenniseconomie.

Na Penang in Maleisië, Barcelona in Spanje en Curatiba in Brazilië mag de Limburgse RCE Rhine-Meuse dit jaar de jaarlijkse wereldconferentie organiseren. De samenwerking die in Limburg tussen onderwijsinstellingen, kennisinstituten en bedrijven al gemeengoed is, krijgt met deze conferentie een extra wereldwijde impuls. "We krijgen nu de mogelijkheid om te laten zien wat we in Limburg in huis hebben," zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. "We zullen onder meer de wereldtuinbouwexpo Floriade 2012 in Venlo onder de aandacht brengen. Maar ook hoe wij hier in Limburg handen en voeten geven aan de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Bijvoorbeeld in de Maastricht Health Campus en op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen." Verder krijgen bedrijven en kennisinstellingen uit Limburg de gelegenheid om zich tijdens de conferentie te laten zien en contacten te leggen. De focus ligt dan ook op het realiseren van kenniseconomie en het versterken van en inhoud geven aan burgerschap. Belangrijke thema's dit jaar zijn water, voeding, sociale cohesie, energie, het terugdringen van armoede en het herstellen van regionale kennis en waarden. De conferentie wordt onder meer medegefinancierd door betrokken bedrijven, een aantal gemeenten, de Provincie Limburg en de Rijksoverheid.

De conferentie wordt komende zondag geopend door Gouverneur Theo Bovens. Verder is de Provincie Limburg gastheer tijdens de `Diner Conference' op maandag 21 november a.s. in het Gouvernement. Op woensdagmiddag worden de eerste resultaten van de conferentie gepresenteerd in het Foroxity Theater in Sittard-Geleen.