Waterschap Brabantse Delta


één van de grootste rioolbuizen van Nederland

Rioolwater op zuivering Bath stroomt door één van de grootste rioolbuizen van Nederland

Nieuwe persleiding voor de rwzi Bath is in gebruik genomen Het is 200 meter lang, heeft een diameter van twee meter, het duurde vier maanden om te maken en vier weken om te plaatsen. We hebben het over de gloednieuwe persleiding op het terrein van de rioolwaterzuivering Bath van waterschap Brabantse Delta. Afgelopen vrijdag 11 november is de rioolbuis in werking gesteld. Sindsdien stroomt er weer de maximale hoeveelheid rioolwater uit West-Brabant naar de rioolwaterzuivering. Goed voor zo'n 18,5 miljoen liter per uur.

Bijzondere uitvoering

Het plaatsen van de 200 meter lange leiding was een tijdrovende en technisch complexe operatie. Gekozen is voor een kunststofleiding in plaats van de gebruikelijke betonnen uitvoering. De kunststofbuis is bijzonder sterk en uitstekend bestand tegen het afvalwater, maar vraagt ook om aanvullende, technische maatregelen om opdrijven vanwege het grondwater en verzakking vanwege bodemdaling tegen te gaan.

Leidingbreuk

Aanleiding voor de nieuwe leiding is de leidingbreuk eind mei dit jaar op het terrein van de rioolwaterzuivering Bath van waterschap Brabantse Delta. Op de zuivering in Bath in Zeeland zuivert waterschap Brabantse Delta het afvalwater van een groot gedeelte van West-Brabant. De aanvoer van het afvalwater vindt plaats via de belangrijkste en langste transportleiding voor afvalwater van West-Brabant: de zestig kilometer lange afvalwaterpersleiding (AWP) van Moerdijk naar de rioolwaterzuivering in Bath.

-