Algemene Onderwijsbond

16-11-2011

Bonus basisonderwijs gaat ten koste van zorgleerlingen

De Algemene Onderwijsbond is verbaasd dat de gemeente Amsterdam meewerkt aan zinloze experimenten prestatiebeloning. `Het geld voor de invoering van prestatiebeloning wordt weggehaald bij scholen', zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher. `Amsterdamse scholen raken 16 miljoen euro kwijt, dat kost 320 banen van docenten die de zwakke leerlingen helpen. Daarvan komt een habbekrats terug voor onzinnige prestatiebeloning. Ik nodig wethouder Asscher uit om daar eens met ons over te praten. We kennen hem als iemand met hart voor onderwijs, maar hier slaat hij de plank mis.'

Morgen geeft staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs in Amsterdam het startschot voor experimenten met prestatiebeloning voor leraren. Teams of individuele leraren krijgen een bonus als de leerling-resultaten verbeteren. De AOb verzet zich tegen prestatiebeloning omdat het geld daarvoor binnen de onderwijsbegroting wordt gevonden door de 300 miljoen euro aan bezuinigingen op passend onderwijs.

Prestatieloon kost Amsterdams onderwijs 320 banen Landelijk kost dat 6000 banen van ongeveer 9000 mensen. In Amsterdam raken schoolbesturen 16 miljoen euro kwijt, wat neerkomt 320 banen minder van ongeveer 480 leraren. Door de bezuinigingen daalt de kwaliteit van het basis- en speciaal onderwijs, en kan een kleine groep leraren een bonus van tussen de 1200 en 1700 euro krijgen. Uit buitenlands onderzoek blijkt keer op keer dat scholen die met prestatiebeloning werken niet beter gaan presteren dan scholen zonder prestatiebeloning.

Voor het karretje
De gemeente Amsterdam wil de experimenten prestatiebeloning echter opeens inpassen in het lopende project Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam. Dresscher: `Onderwijswethouder Asscher laat met het project zien dat de kwaliteit van het onderwijs voor hem een prioriteit is. Heel goed, maar wij krijgen nu de indruk dat hij zich al te makkelijk voor het karretje van het ministerie laat spannen. Voor de AOb geldt: geen bonus, maar banen!'

Weer experiment mislukt in VS
De AOb heeft medezeggenschapsraden opgeroepen om voorstellen voor prestatiebeloning te blokkeren. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt bovendien dat prestatiebeloning niet bijdraagt aan betere resultaten van leerlingen. Reden voor de staat New York om het miljoenen dollars verslindende experiment afgelopen maand stop te zetten.