SGP


Geen âgedachtenpolitieâ voor geweten

De SGP vraagt bij de behandeling van de Begroting Binnenlandse Zaken aan minister Donner pal te staan voor de gewetensvrijheid. Een concreet voorbeeld is het aan de kant zetten van een trouwambtenaar vanwege zijn opvatting over het huwelijk. Zoân gedachtenpolitie is in strijd met de gewetensvrijheid, één van de oudste grondrechten van ons land.
---

Begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2012 C.G. van der Staaij (SGP)
16 november 2011

De waarborging van de constitutionele democratie en de zorg voor de handhaving van de grondrechten binnen onze rechtsstaat vormen een belangrijke kerntaak van deze minister. Grondrechten zijn de fundamentele rechten en vrijheden die waarborgen dat de overheid niet treedt in de private sfeer.

Door de strenge regels voor de wijziging van onze Grondwet, is gewaarborgd dat een kabinet van welke samenstelling ook niet eenvoudig de wijsheid die gegroeid is in de afgelopen eeuwen aan de kant kan zetten.

In zijn visie op het Rapport van de Staatscommissie laat deze minister zien dat hij de huidige Grondwet nog steeds adequaat vindt. In grote lijnen kunnen we ons in deze benadering vinden, we komen daar later nog over door te spreken.

Waarom is eigenlijk in de Begroting de operationele doelstelling âhet waarborgen van de grondrechten en zorgen voor een goed functionerend constitutioneel bestelâ vervallen?

Een van de oudste grondrechten in ons land is de gewetensvrijheid. Al in de Unie van Utrecht kreeg dit een erkenning. Die gewetensvrijheid is naar onze mening ook in het geding als ambtenaren van de burgerlijke stand die vasthouden aan de klassieke huwelijksopvatting om hun overtuiging aan de kant worden gezet, zoals recent in de gemeente Den Haag nog gebeurde. Als we niet oppassen, dreigt er een soort âgedachtenpolitieâ op dit terrein.

Wij vinden het een goede zaak dat het kabinet over de positie van de ambtenaar van de burgerlijke stand juridisch advies bij de Raad van State vraagt. Wat ons betreft wordt er bij de standpuntbepaling hierover ook in breder perspectief gekeken naar gewetensbezwaren die in de openbare dienst al dan niet mogelijk zijn.

Integratie
Voorgaande kabinetten hebben in toenemende mate het belang van de Nederlandse identiteit voor integratie onderkend. Zonder bewustzijn van eigen identiteit maken we het voor nieuwkomers erg lastig om ergens in te integreren. Dit kabinet doet nog een stapje verder. Er liggen voorstellen voor aanscherping van toelatingseisen en eenvoudiger inburgering, waarbij meer nadruk ligt op eigen verantwoordelijkheid. De SGP bekijkt die voorstellen met sympathie. Vindt het kabinet ook dat het inburgeringsexamen zo compact en sober mogelijk moet zijn?

De SGP steunt de inzet van het regeerakkoord om te bezuinigen op integratiesubsidies, met uitzondering van Vluchtelingenwerk. Het stimuleren van integratie moet vaak op lokaal niveau gebeuren. Subsidies uit Den Haag zijn daarvoor niet het meest geschikte middel. Het valt de SGP op dat eigenlijk alle integratiesubsidies verdwijnen, behalve multicultureel instituut FORUM. Waarom behoudt deze organisatie op termijn ruim drie miljoen van de subsidie? Expertise en ondersteuning van gemeenten is bijvoorbeeld ook bij de VNG te vinden. Wat is de noodzaak van zoân omvangrijke subsidie voor FORUM, juist binnen de filosofie van het regeerakkoord?

Wonen
Het kabinet treft diverse maatregelen om de werking van de woningmarkt te verbeteren. Tegenover verscheidene maatregelen staat de SGP sympathiek. De SGP mist als kernpunt vooral een toekomstbestendige inzet ten aanzien van de hypotheekrenteaftrek. In een Eerste Kamer is een motie aangenomen die hierom vraagt. De regering wordt verzocht hiervoor een commissie in te stellen. Kan de minister bevestigen dat de commissie voor herziening van het belastingstelsel waarvoor mijn collega Dijkgraaf heeft gepleit dit punt gaat meenemen?