Rechtbank 's-Hertogenbosch


Celstraf en contactverbod voor bedreiging en belaging ex-vriendin

's-Hertogenbosch , 16-11-2011

De rechtbank 's-Hertogenbosch heeft vandaag een 50-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk voor het bedreigen en belagen van zijn ex-vriendin. Daarnaast mag hij gedurende een proeftijd van drie jaar geen contact opnemen met zijn ex-vriendin en enkele van haar familieleden en krijgt hij een locatieverbod voor de woning van de vrouw.

De man bedreigde en belaagde zijn ex-vriendin afgelopen zomer meer dan twintig keer door de vrouw en enkele van haar familieleden te bellen en voor de woning te posten. Hij heeft de vrouw met de dood bedreigd door te zeggen "het is dat ik niets bij me had anders had ik ze allebei kapot geschoten". Ook heeft de verdachte verklaard de vrouw te hebben achtervolgd.

De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij met zijn intimiderende gedrag ruim anderhalve maand het leven van zijn ex-vriendin en enkele van haar familieleden op een zeer indringende en ingrijpende wijze heeft beheerst. Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachte eerder is veroordeeld voor belaging van dezelfde vrouw.
De rechtbank legt een lagere straf op dan door de officier van justitie is geëist, omdat de rechtbank een deel van de ten laste gelegde bedreigingen niet bewezen verklaart.

Gelijk aan de vordering van de officier van justitie legt de rechtbank een proeftijd van drie jaren op. Mede gelet op de aard van de bewezenverklaarde feiten en de persoon van verdachte houdt de rechtbank er ernstig rekening mee dat de verdachte wederom een dergelijk misdrijf zal begaan. Met de lange proeftijd beoogt de rechtbank het belang van de maatschappij maximaal te beschermen.
Uitspraken: BU4339

Zie het origineel