Provincie Noord-Holland

Provincie tegen bebouwing in Uitgeest

16 november 2011 -

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland vragen de gemeente Uitgeest de omgevingsvergunning voor de bouw van een tweede bedrijfswoning aan de Broekpolderweg 5 niet te verlenen, of om bij de provincie een ontheffing aan te vragen.

Met de vergunning wil de gemeente bebouwing mogelijk maken in het landelijk gebied, tevens zijnde Ecologische Hoofdstructuur, wat in strijd is met de Structuurvisie van Noord-Holland en de leidraad Landschap en Cultuurhistorie.

Gedeputeerde Staten hebben bij de gemeente Uitgeest een zienswijze ingediend tegen de ontwerp-omgevingsvergunning "Broekpolderweg 5". In dit ontwerp wordt de bouw van een tweede bedrijfswoning in het buitengebied mogelijk gemaakt, zonder de daarvoor benodigde ontheffing van de provincie. Dit is strijdig met de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie (PRVS). Voor het verkrijgen van een ontheffing dient de gemeente eerst nut en noodzaak aan te tonen. Daarnaast is het gebied, waar de geplande bebouwing zou komen te staan, aangeduid als Ecologische Hoofdstructuur. Om daar te mogen bouwen moet de gemeente eerst aangeven hoe ze dat gaan compenseren.

Structuurvisie 2040
De provincie heeft in de Structuurvisie 2040 de grenzen van het bestaand bebouwd gebied vastgelegd. Verstedelijking buiten bestaand bebouwd gebied is alleen toegestaan als nut en noodzaak zijn aangetoond en de Adviescommissie Ruimtelijke Ontwikkeling (ARO) Gedeputeerde Staten positief heeft geadviseerd ten aanzien van de ruimtelijke kwaliteit.

---