Provincie Noord-Holland

Provincie zet streep door 31 woningen in Zeevang

16 november 2011 -

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben besloten om de bouw van 31 nieuwe woningen in Zeevang tegen te houden.

Voor deze onderdelen van het bestemmingsplan Dorpskernen 2011 hebben GS een zogenaamde reactieve aanwijzing Wro gegeven. De woningen waren gepland buiten de bebouwde kom van Zeevang (Warder 52 en 81) en liggen bovendien in het nationale landschap Laag Holland.

Het bestemmingsplan is daarmee in strijd met het provinciaal beleid zoals dat is vastgelegd in de Structuurvisie Noord-Holland 2040. Een van de kernpunten uit de provinciale Structuurvisie is het `duurzaam ruimtegebruik'. Dit houdt in dat het bestaande binnenstedelijk gebied optimaal moet worden benut, om zo de landschappen open te houden. De provincie geeft daarom prioriteit aan stedelijke verdichting binnen bestaand bebouwd gebied. Voor nieuwe ontwikkelingen buiten bestaand bebouwd gebied moet eerst worden aangetoond dat deze niet door middel van verdichting, transformatie of herstructurering binnen het bestaande bebouwde gebied gerealiseerd kunnen worden.

Nationaal landschap
Een bestemmingsplan mag volgens de provinciale Structuurvisie alleen nieuwe functies of uitbreiding van de bebouwing van bestaande functies binnen het nationaal landschap Laag-Holland toestaan voor zover deze de kernkwaliteiten behouden of versterken. Uit de besluiten blijkt niet of en zo ja, op welke wijze de geplande woningbouw hieraan zou voldoen.

Vernietiging bestemmingsplan
De plannen voor woningbouw op de locaties Warder 52 en Warder 81 zijn niet aan de provincie voorgelegd en waren bovendien niet opgenomen in het ontwerp-bestemmingsplan van de gemeente. De provincie heeft daarom niet met een zienswijze kunnen reageren om de provinciale belangen te beschermen. Daarom is besloten tot een reactieve aanwijzing waardoor het bestemmingsplan voor de onderdelen Warder 52 en Warder 81 niet in stand blijft.

---