Rijksoverheid

Ook onderzoeksreactoren ondergaan stresstest

Nieuwsbericht | 16-11-2011

Niet alleen de kerncentrale in Borssele, ook de 2 onderzoeksreactoren in Nederland zijn bezig met de uitvoering van een stresstest. Dat schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op 16 november 2011 in een voortgangsrapportage aan de Tweede Kamer.

Deze kleinere onderzoeksreactoren zijn niet verplicht de stresstest te ondergaan omdat ze een klein vermogen hebben en niet worden gebruikt voor het opwekken van energie. Het Europese besluit over de stresstest geldt in Nederland alleen voor de kerncentrale in Borssele.

'Ik vind het belangrijk om ook bij deze nucleaire installaties inzicht te krijgen in de veiligheidsmarges,' aldus minister Verhagen. 'De onderzoeksreactoren in Nederland voldoen aan alle nu geldende, hoge veiligheidseisen. Maar als het om veiligheid gaat, mogen we niets aan twijfel overlaten.'

Het gaat om reactoren van Nuclear Research and Consultancy Group in Petten en de Technische Universiteit Delft, die onderzoek doen naar nucleaire energie voor bedrijfsleven en overheid. In de reactor in Petten worden ook radio-isotopen gemaakt die toegepast worden in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld voor het opsporen en bestrijden van kanker.

In de voortgangsrapportage geven beide bedrijven aan op welke manier zij de stresstest gaan uitvoeren. Het eindrapport over de test is gereed in februari 2012.

Ook Urenco, de verrijkingsfabriek in Almelo, en COVRA beheerder van radioactief afval in Zeeland, gaan een onderzoek doen dat vergelijkbaar is met een stresstest.