Gemeente Schouwen-Duiveland



Privatisering jachthaven Scharendijke bijna afgerond

PERSBERICHT:
De overdracht van de jachthaven Scharendijke aan de Watersportvereniging Scharendijke is een stap dichterbij gekomen. Burgemeester en wethouders zijn dinsdag 8 november akkoord gegaan met de voorwaarden en financiële consequenties van deze privatisering.

Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad die 22 december een besluit hierover moet nemen. Zegt de gemeenteraad ja hiertegen dan betekent dit dat de Watersportvereniging Scharendijke vanaf 1 januari 2013 de nieuwe beheerder/exploitant is van de jachthaven.

Hiermee komt een eind aan het proces dat in 2008 is begonnen. In dat jaar gaf de gemeenteraad aan dat privatisering van de jachthaven Scharendijke (en in een latere fase ook die van Brouwershaven) wenselijk was. Reden hiervoor was dat het exploiteren van een jachthaven geen kerntaak van de gemeente is. De raad besloot tegelijkertijd dat een definitief besluit over wel of geen privatisering afhankelijk moest zijn van het onderhandelingsresultaat.

Het proces

Voorafgaand aan de daadwerkelijke onderhandelingen hebben gemeente en Watersportvereniging Scharendijke met elkaar overlegd over de beheer- en exploitatievoorwaarden. Deze voorwaarden zijn opgenomen in een exploitatiedocument dat burgemeester en wethouders in februari 2009 hebben vastgesteld. Dit document is de basis geweest voor de verdere onderhandelingen. Dit onderhandelingsproces is begin 2010 gestart.

In januari dit jaar heeft de watersportvereniging op basis van deze voorwaarden een bod gedaan, in oktober is de aanbieding bevestigd om de jachthaven voor eigen rekening en risico te exploiteren. Hiervoor heeft de watersportvereniging een aparte stichting, de Stichting Jachthaven Scharendijke opgericht. Deze nieuwe stichting wordt de nieuwe eigenaar en ondernemer van het Jachthavenbedrijf Scharendijke door:

* het verwerven van ondererfpacht met opstalrecht van grond en water.
* de koop van opstallen en jachthavenfaciliteiten
* het verkrijgen van de erfpacht van het parkeerterrein aan de Boutlaan

Een belangrijk aandachtspunt in de onderhandelingen was het personeel. Voor hen is samen met de watersportvereniging, de medewerkers zelf én gemeente een sociaal plan opgesteld. Hierin is bepaald dat de medewerkers door de nieuwe exploitant worden overgenomen en wel onder gelijkwaardige (primaire en secundaire) arbeidsvoorwaarden.

De toekomst

Gaat de gemeenteraad in december akkoord met deze privatisering, dan betekent dit dat de Stichting Jachthaven Scharendijke per 1 januari 2013 de nieuwe exploitant is van de jachthaven. De stichting heeft zich door het verwerven van de ondererfpacht aangegeven bereid te zijn om de jachthaven verder te ontwikkelen tot een toeristisch aantrekkelijk watersportcentrum. Hierbij sluit de stichting aan bij de uitgangspunten van de provinciale en gemeentelijke watersportvisie en actieplannen. De innovatie van de jachthaven Scharendijke staat niet op zich, maar vormt een onderdeel van ontwikkelingen in en om het dorp Scharendijke. Uitgangspunt hierbij is dat land en water, dorp en achterland bij elkaar betrokken moeten worden. Het coördineren en afstemmen van verschillende plannen voor deze plaatsen is noodzakelijk om watersport- en landtoerisme optimaal te kunnen bevorderen. Een van de aandachtspunten is het realiseren van meer samenhang tussen de waterkant en de landzijde. De watersportvereniging doet dit in overleg met de dorpsraad en ondernemers.

Datum

11 november 2011

Woordvoerder

W. Stouten (wethouder Openbare Werken)

telefoon: (0111) 452 375 / 452 100