Politie Hollands Midden

Gouwe IJssel - Meerdere hennepkwekerijen ontmanteld

Gouwe IJssel , 16-11-2011 o Politie Hollands Midden heeft op woensdag 16 november meerdere hennepkwekerijen ontmanteld. De politie beschikte over informatie dat er in een woning in Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel en een pand in Boskoop een hennepkwekerij aanwezig zou zijn en is daarom voor onderzoek naar de adressen gegaan. De hennepkwekerijen zijn op alle drie de plekken ontmanteld. In alle drie de zaken was er sprake van diefstal van stroom.

Aan de Burgemeester Gaarlandtsingel in Gouda werd s ochtends een hennepkwekerij ontmanteld. De politie trof ongeveer 200 hennepplanten aan. De 35-jarige bewoner is rond 09.30 uur aangehouden.

Aan de Goudmos in Nieuwerkerk werd ook een hennepkwekerij aangetroffen. In de woning waren twee ruimtes ingericht. In totaal trof de politie 360 hennepplanten aan. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

In een pand aan de Zuidwijk in Boskoop werden twee professioneel ingerichte hennepkwekerijen aangetroffen. Eén hennepkwekerij bevond zich in een loods en de andere in een kas. Er werden naar schatting 600 tot 800 hennepplanten aangetroffen. De politie heeft de kwekerij ontmanteld en apparatuur in beslag genomen waaronder assimilatielampen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Afpak financiële winst Eigenaren van illegale hennepkwekerijen worden keihard aangepakt. Na de ontruiming van de kwekerij worden alle kosten, ook van transport, vernietiging of opslag, op de overtreder verhaald. De politie legt alles in een officieel verslag vast en stuurt dit proces-verbaal naar de officier van justitie. Die zorgt voor de strafrechtelijke vervolging. Als kan worden vastgesteld dat er meerdere oogsten zijn geweest, wordt de financiële winst afgepakt.

Overlast Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. 10% van de woningbranden is te relateren aan hennepteelt. Dit levert dus risicos op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.