Gemeente Tilburg

Persbericht
16 november 2011

Eerste prijsuitreiking Duurzaam bouwen in Tilburg

Winnaars zijn Meijer Bouwontwikkeling, STU b.v. en WonenBreburg

Wethouder Berend de Vries heeft de eerste Tilburgse prijzen uitgereikt voor Duurzaam bouwen (Dubo). De nieuwbouw aan de Klaproosstraat van Meijer Bouwontwikkeling is het duurzaamste project van de grondgebonden woningen van projectontwikkelaars. Het nieuwe project Enschotse Baan/ Ringbaan- Oost van STU b.v. wint de Dubo-prijs voor gestapelde woningen van projectontwikkelaars. En Sint Paulusstraat van WonenBreburg is het best scorende project van de corporaties.

100%

De prijzen zijn uitgereikt tijdens een feestelijke netwerkbijeenkomst voor de bouw op 16 november. De gemeente Tilburg markeert hiermee een belangrijke mijlpaal. 100% van de grote(re) bouwplannen waarvoor in 2010 vergunning is verleend voldoen aan de duurzaamheideisen van de gemeente Tilburg.

Achtergronden

Vanaf 1995 is duurzaam bouwen in Tilburg een belangrijk onderwerp bij stadsvernieuwing en -uitbreiding. Als gemeente voert Tilburg een duidelijk beleid om nieuwe woningen en andere gebouwen op een hoog kwaliteitsniveau te krijgen. Naast energiebesparing, zijn ook zaken als materiaalkeuze, gezondheid en aanpasbaar bouwen belangrijk.

Duurzaam bouwen is niet wettelijk verplicht, maar geldt in Tilburg als een bijzondere kwaliteit. Daarom worden bij grote stedelijke bouwplannen van te voren met de opdrachtgevers en bouwers prestatieafspraken gemaakt. Dat kunnen we "meten" met de GPR Gebouw (GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn). Een duurzaam bouwen instrument dat door Tilburg zelf is ontwikkeld en dat inmiddels ook landelijk en internationaal veel toegepast wordt.

Gaandeweg zijn deze afspraken steeds beter geworden. En ook de prestaties. In 2010 zijn voor het eerst alle gebouwen waar deze afspraken voor gelden en die in dat jaar een bouwvergunning hebben gekregen, ontworpen met behulp van GPR Gebouw. Hierbij zijn door de bouwers zelfs betere resultaten geboekt dan afgesproken. In 2009 voldeed driekwart van de bouwplannen aan de norm van de gemeente.
---