Algemene Onderwijsbond

16-11-2011

Blokkeren experimenten prestatiebeloning

De Algemene Onderwijsbond voert actie tegen prestatiebeloning in het onderwijs. Hierbij hebben we de hulp van de medezeggenschapsraden hard nodig. De AOb roept alle medezeggenschapsraden op de experimenten met prestatiebeloning die het kabinet dit schooljaar wil beginnen tegen te houden. Medezeggenschapsraden kunnen de experimenten tegenhouden omdat er in het onderwijs instemmingsrecht geldt voor wijzigingen in het beloningsbeleid van de werkgever. We vragen de steun van uw MR voor deze actie. De handreiking, die u hieronder als PDF-document kunt downloaden, is bedoeld om medezeggenschapsraden behulpzaam te zijn bij het tegenhouden van de experimenten.

De experimenten
Het Centrum voor Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (Caop) is namens het ministerie van Onderwijs op zoek naar schoolbesturen die willen experimenteren met prestatiebeloning. Alle scholen ontvangen binnenkort een brief met de vraag of men mee wil werken aan de experimenten. Ondanks alle forse bezuinigingen trekt het ministerie hiervoor fors geld uit. In de experimenteerjaren van 10 miljoen oplopend naar 40 miljoen euro. Uiteindelijk wil het ministerie structureel 250 miljoen stoppen in prestatiebeloning. Een groot deel van dit geld zal ook nog eens worden uitgegeven aan begeleiding van het experiment. Ook verwacht OCW niet dat er zoveel aanmeldingen van scholen komen dat de pot van 250 miljoen geheel gebruikt wordt. Het ministerie lijkt er zelfs aan te twijfelen of er veel aanmeldingen komen.

Geen bonus maar banen
De AOb vindt prestatiebeloning weggegooid geld. In plaats van 250 miljoen euro uit te delen aan douceurtjes gebruikt de AOb dit geld liever voor banen. De bezuiniging van het ministerie van 300 miljoen euro op passend onderwijs kost zesduizend fulltime banen. De grootste ontslaggolf in het onderwijs sinds jaren. In plaats van bonussen wil de AOb liever banen. Uit internationaal onderzoek blijkt bovendien dat prestatiebeloning in het onderwijs niet werkt. Ook is er geen enkel draagvlak bij het personeel voor dit soort fraudegevoelige systemen. Een grote enquête onder collega`s laat zien dat de overgrote meerderheid prestatiebeloning afwijst.

We hebben op deze website de informatie over prestatiebeloning en onze voorstellen en alternatieven, verzameld. Kijkt u op: www.aob.nl/prestatiebeloning

Gaat uw werkgever meedoen aan de experimenten. En/of heeft uw P(G)MR daartoe een voorstel voorgelegd gekregen? Laat het ons weten! Mail naar actie@aob.nl.