CDA


VvE's moeten professionele belangenbehartiger hebben woensdag 16 november 2011

Het functioneren van verenigingen van eigenaars laat nogal eens te wensen over. Voor een goede leefomgeving zijn goed onderhouden panden echter belangrijk. Het CDA wil dat er een organisatie als bijvoorbeeld Bovag of Anwb komt, die zich richt op kennisdeling voor VvE's (Verenigingen van Eigenaren van woningen). CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove zal minister Donner vandaag vragen zich in te spannen voor het tot stand brengen van zo'n organisatie.

Van Bochove: "Gemeenten hebben onlangs al het recht gekregen om een VvE bij misstanden bij elkaar te roepen, maar dit lost niet alles op. Veel VvE's besteden hun taak uit aan beheerorganisaties, en die blijken in de praktijk niet altijd betrouwbaar. Door het woud aan keurmerken voor deze organisaties raken mensen helemaal de weg kwijt."

Het CDA wil een volwassen benadering van VvE's. "Je koopt een huis of appartement, daar ligt een verantwoordelijkheid bij. Je mag aangesproken worden op het onderhoud van je pand. Maar daar moet je wel toe in staat zijn. Een goede belangenbehartiger kan niet alleen duidelijkheid scheppen over welke beheerorganisaties goed zijn, en aan kennisdeling doen over het onderhouden van panden, maar kan ook een serieuze gesprekspartner en belangenbehartiger zijn bij de overheid", vindt Van Bochove.