D66

woensdag 16 november 2011

D66 roept op tot Alliantie voor Europa

Om te voorkomen dat de Europese Unie uiteenvalt, roept Europarlementariër Sophie in 't Veld politici van alle gezindten op zich te verenigen in een Alliantie voor Europa.

De partijpolitieke belangen moeten worden overbrugd voor het gezamenlijke doel: een sterk, democratisch en slagvaardig Europa.

Verworvenheden

"Om onze verworvenheden - welvaart, vrijheid, veiligheid - ook voor de toekomst veilig te stellen, hebben we een sterk, verenigd Europa nodig", stelt In 't Veld. "Laten we onderlinge twisten over milieu of justitie even opzij zetten en schouder aan schouder strijden voor het behoud van Europa." Alleen een sterk Europa biedt ons kansen en bescherming in de nieuwe wereld van de 21e eeuw. Een losse samenwerking tussen lidstaten schiet daarin tekort. In 't Veld: "Alleen een Europa van burgers, aaneengesmeed in een politieke unie, kan functioneren in een globaliserende wereld. Alleen een verenigd Europa kan de concurrentie aan met nieuwe grootmachten als China en Brazilië."

Democratische legitimiteit

D66 pleit voor een politieke unie, maar niet zonder nieuwe democratische structuren en democratische legitimiteit. De huidige bestuursstructuur, waarbij lidstaten alles in achterkamertjes bedisselen, kan die legitimiteit niet bieden. In 't Veld: "Alleen een federaal Europa, waarin burgers rechtstreeks zeggenschap hebben en besluiten transparant zijn, biedt uitzicht op die legitimiteit."

Nieuw EU-verdrag

Daarvoor is een nieuw Europees Verdrag nodig, waarin de veto's worden afgeschaft, de Europese Commissie wordt verkleind, het Europees Parlement individuele Eurocommissarissen naar huis kan sturen en er volwaardige EU-ministers van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken komen. In 't Veld: "Op die manier kan een vastberaden Europese Unie het vertrouwen van de markten herwinnen."

Lees hier het blog van Sophie in 't Veld.