D66

woensdag 16 november 2011

EU moet netneutraliteit wettelijk verankeren

Europarlementariƫr Marietje Schaake heeft de Europese Commissie vandaag opgeroepen netneutraliteit - vrij verkeer van alle internetdiensten - in de EU wettelijk vast te leggen.

Analoog aan de Nederlandse aanpak wil Schaake dat de EU internetproviders verbiedt onderscheid te maken tussen verschillende soorten internetverkeer. Gratis diensten als Skype en Whatsapp (waar providers weinig aan verdienen) mogen niet worden vertraagd of geblokkeerd. Wel kunnen aanbieders per hoeveelheid data andere tarieven hanteren.

Open internet

"De snelle ontwikkeling van internet is vooral te danken aan het open internet, waar iedereen op gelijke voet kan concurreren", verklaart Schaake. "Als telecombedrijven informatie of diensten blokkeren, verhindert dat concurrentie, innovatie en economische groei." Het Europees Parlement neemt morgen een resolutie aan waarmee ze de Europese Commissie wijst op het belang van netneutraliteit. De EC staat op het standpunt dat transparantie van telecomaanbieders over geblokkeerde diensten volstaat, en dat consumenten in dat geval altijd kunnen overstappen naar een andere aanbieder.

Concurrentie

D66 is dat niet met de Commissie eens. "In de Nederlandse praktijk bleek dat alle grote telecomaanbieders gratis diensten moeilijker toegankelijk maakten", stelt Schaake. "Daardoor werd concurrentie goeddeels uitgesloten. Dat zal in andere Europese landen net zo zijn, veel telecomaanbieders werken in meerdere EU-lidstaten." Nieuwe Europese internetbedrijven hebben netneutraliteit nodig om te kunnen concurreren met de grote Amerikaanse jongens als Google en Amazon, zegt de D66-politica. Als sommige internetgebruikers niet kunnen Skypen, wordt deze dienst bovendien minder aantrekkelijk voor de samenleving. "Veel communicatiediensten zijn pas waardevol als je er iedereen mee kunt bereiken."

Telecomwet

In het voorjaar kondigde KPN aan alternative diensten als Skype en Whatsapp (concurrerend voor de eigen betaalde bel- en sms-diensten) te blokkeren of te verstoren. Mede op aandringen van D66 legde Nederland daarop netneutraliteit als eerste EU-land vast in de telecomwet. Schaake hoopt dat de Europese Commissie op korte termijn hetzelfde zal besluiten. "Telecombedrijven vormen de toegangspoort tot de informatiesamenleving. Door concurrentie op hun netwerken wettelijk te garanderen, dwingen wij de poortwachters tot innovatie. Er moet in Europa een gelijk speelveld zijn."