D66

woensdag 16 november 2011

Van Bijsterveldt gaat homo-voorlichting op scholen verplichten

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt heeft zojuist in een debat aan D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham toegezegd de motie Pechtold zo snel mogelijk uit te gaan voeren. Deze motie stelt homo-voorlichting op scholen verplicht. Van der Ham: "Ik zie dit als grote winst. Weliswaar had de minister deze motie natuurlijk al veel eerder uit moeten voeren, maar het gaat nu echt gebeuren. De minister heeft mij ook toegezegd bij de begrotingsbehandeling OCW eind november aan te geven duidelijkheid te geven hoe en wanneer ze dat precies gaat doen. Maar dat het zo snel mogelijk is, heeft ze beloofd."

Overgrote Kamermeerderheid

De motie Pechtold/Van der Ham is in 2009 voor het eerst ingediend, toen wilde Van Bijsterveldt hem niet uitvoeren. In juni is er opnieuw gestemd over het uitvoeren van de motie Pechtold, die opnieuw met een grote Kamermeerderheid werd aangenomen. De moties gaan over het voorlichten over seksualiteit en seksuele diversiteit, waaronder homo-voorlichting maar ook over seksuele weerbaarheid van meisjes.

Onveilig

Uit onderzoek blijkt dat voorlichting helpt om homogeweld te voorkomen. Voor veel homojongeren is de school een onveilige plek: de helft van de scholieren vindt dat je op school beter niet uit de kast kan komen, het aantal zelfmoordpogingen onder homojongeren is vier keer zo groot als onder heterojongeren en driekwart van de homojongeren wordt gepest of in elkaar geslagen.

Lees hier de moties Pechtold en Van der Ham.