Nieuw-Vlaamse Alliantie



Reynders en Leterme moeten terugbetalingstermijn DCL aan Dexia herzien

klok 16 november 2011

De opeenhoping van de recent genomen waarborg-posities doet de geloofwaardigheid van de financiële draagkracht van dit land geen deugd. Op enkele maanden tijd heeft ons land 130 miljard waarborgen of leningen aanvaard: 34,5 miljard waarborg voor het EFSF, 54,4 miljard waarborg voor de financiering van Dexia NV en DCL en daarnaast nog eens een lening van zowat 40 miljard van Dexia Bank België aan DCL voor een looptijd van 18 maand. Aangezien 18 maand onder de huidige omstandigheden op de financiële markten een eeuwigheid is, moet de terugbetalingstermijn wat de N-VA betreft drastisch ingekort worden. "Het is onvoorstelbaar dat uittredend premier Leterme wel spreekt van een gevaarlijke situatie, maar dat hij zelf dergelijke risicovolle engagementen blijft steunen", stelt Jan Jambon, fractieleider voor de N-VA in de Kamer.

"Ons land kan dit soort gigantische engagementen voor problemen in het buitenland niet meer aan", stelt Jambon. Uit de antwoorden van Reynders op schriftelijke vragen van Jambon omtrent de terugbetaling van de lening van Dexia BB aan DCL blijkt dat de looptijd van de lening aan de Fransen nog niet vastligt en dat die nog moet voorgelegd worden aan de NBB en de Europese Commissie. En dat Reynders 18 maand zal voorstellen als terugbetalingstermijn. "Wat ons betreft hebben Reynders en Leterme de plicht om deze termijn te reduceren tot maximum zes maand en de Fransen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, zodat de enorme risicoconcentratie op DCL wordt afgebouwd", zegt Jan Jambon.

Naast het uitblijven van een geloofwaardige en structurele begroting en de hoge staatsschuld is de "exposure" van ons land aan problemen die voortkomen uit posities op het buitenland een van de grootste redenen voor de stijgende rente van de obligaties van ons land. Alle manieren om dat risico versneld af te bouwen moeten vandaag aangewend worden. Het gaat ook niet op te mikken op de triple A-rating van Frankrijk, want de geschiedenis leert dat dit in geen tijd kan omslaan.

"Als de contractvoorwaarden voor de terugbetaling van de lening aan DCL met de Fransen nog niet voltooid zijn, is een koerswijziging aangewezen. Indien er reeds een overeenkomst is, dient ze opnieuw genegotieerd te worden, zodat de intra-group lening binnen de 6 maand terugbetaald is", stelt Jan Jambon. Auteur(s): Jan Jambon, Fractieleider Kamer van volksvertegenwoordigers Contactinfo:

Valerie Van Peel, communicatieverantwoordelijke E-post: valerie.vanpeel@n-va.be