Openbaar Ministerie

OM eist 28 maanden gevangenisstraf voor poging tot aanrijden van agent met auto in Schoonhoven

16 november 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft vandaag een gevangenisstraf van 28 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen een 22-jarige man uit Schoonhoven. Hij wordt ervan verdacht op 3 augustus 2011 in Schoonhoven opzettelijk te hebben geprobeerd met een auto een agent aan te rijden. Nu wordt hem poging tot doodslag ten laste gelegd.

Die nacht zien twee politieagenten hoe een auto met hoge snelheid voorbij rijdt. Ze besluiten de auto te volgen. Op een gegeven moment staat de auto stil en lijkt het alsof de verdachte achteruit wil inparkeren. De agenten plaatsen hun auto voor die van de verdachte en stappen uit om de man aan te houden. Op het moment dat de agenten richting de verdachte lopen rijdt deze met gierende banden een groot stuk achteruit en slipt vervolgens, waarbij het voertuig een draai van 180 graden maakt. Hierna stuurt de verdachte nogmaals achteruit, rijdt daarbij tegen een metalen bank aan en blijft daarna stilstaan maar wel gas geven. Eén van de agenten voelt zich door de dreigende situatie genoodzaakt zijn dienstwapen te trekken. Wanneer de agent de verdachte sommeert uit te stappen geeft de man vol gas en rijdt op de agent in. Deze kan net op tijd opzij springen en een aanrijding voorkomen.

Autodiefstal
De verdachte rijdt na de confrontatie met de agenten weg. Kort daarna horen de agenten dat er een aantal straten verder een auto tegen een geparkeerd voertuig is gebotst. De bestuurder is er vandoor gegaan. In de auto liggen lege bierflesjes en de mobiele telefoon van de verdachte. De Schoonhovenaar wordt korte tijd later door de politie aangehouden en blijkt onder invloed van alcohol te zijn.

De verdachte is eerder die nacht uitgeweest in een café. Hier waren ook twee bekenden van de verdachte aanwezig. Volgens de officier is de verdachte gedurende die avond op nog onbekende wijze in het bezit gekomen van de autosleutels van een ander. Vervolgens is hij vertrokken met de auto. De verdachte was bovendien niet in het bezit van een geldig rijbewijs, dat was hem in 2008 reeds afgenomen voor het rijden onder invloed.

Bedreigingen
Naast de poging tot het aanrijden een agent, wordt de man verdacht van doodsbedreiging van zijn ex-partner en twee politieagenten op 3 juni 2011. Die nacht kreeg de politie een melding. Zodra de politie ter plaatse kwam uitte de verdachte dreigende woorden in de richting van de agenten. Ook na zijn aanhouding werden de agenten bedreigd door de verdachte.

Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie de ernst van de feiten. Het OM tolereert het niet dat er geweld wordt gepleegd tegen mensen in ene publieke functie zoals agenten, ambulancemedewerkers en brandweermannen. Zij moeten hun werk op een veilige en respectvolle wijze kunnen uitvoeren en moeten worden beschermd tegen agressie en geweld. Het OM past bij geweld tegen mensen met een publieke taak de strafmaat aan. De officier rekent het de verdachte ook zeer aan doodsbedreigingen te hebben geuit terwijl hij zijn tweejarige dochtertje vasthield, midden in de nacht.

De rechter doet over 14 dagen uitspraak.