Openbaar Ministerie

OM eist 8 jaar gevangenisstraf voor meerdere zedenfeiten

16 november 2011 - Arrondissementsparket Zutphen

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen heeft vandaag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen een 42-jarige verdachte uit Brummen. De man wordt verdachte van tien zedendelicten, waaronder verkrachting en ontucht.

In juni 2010 start de politie een onderzoek naar aanleiding van de aangiftes van twee minderjarige jongens. In het onderzoek komen uiteindelijk tien strafbare feiten naar voren op het gebied van zeden. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met drie jongens tussen de 12 en 16 (betaalde seksdates), het verkrachten van vier jongens, ontucht met een minderjarige jongen, minderjarigen ontuchtige handelingen laten plegen in ruil voor een gift en het vervaardigen, verspreiden en bezitten van kinderporno.

De meeste slachtoffers werden door verdachte benaderd via een homo-chatsite. Onder een valse identiteit regelde verdachte afspraken met de minderjarige jongens. Onder dreiging stuurde verdachte vervolgens aan op seks. Hiervan maakt hij opnamen, die hij vervolgens gebruikte om vervolgafspraken af te dwingen, bijvoorbeeld door te dreigen deze opnamen openbaar te maken. In sommige gevallen ging het om seks tegen betaling (ontucht), in andere gevallen was er sprake van gedwongen seks (verkrachting). De slachtoffers waren ten tijde van de gepleegde feiten tussen de 13 en 16 jaar oud.

De rechtbank doet op 30 november uitspraak.