Raad van State


woensdag 16 november 2011
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan het Hoogheemraadschap Delfland voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder in Den Hoorn. De vergunning maakt een aantal veranderingen aan de installatie mogelijk. Een aantal inwoners van Rijswijk is tegen deze vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat de nieuwe vergunning nog meer stankoverlast zal opleveren. De maatregelen die het hoogheemraadschap moet treffen, zijn volgens hen niet voldoende om de stankoverlast te beperken. Verder vrezen zij dat het provinciebestuur niet handhavend zal kunnen optreden tegen de stankoverlast, omdat de voorschriften in de vergunning op dit punt niet duidelijk genoeg zijn. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun beroep, verzoeken zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201110196/2) 10.00 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Nijmegen van het bestemmingsplan 'Nijmegen Lindenholt'. Het plan maakt onder meer 18 nieuwe woningen en een school mogelijk op het sportpark Lindenholt. Hiervoor wordt het sportpark opnieuw ingericht. Ten noorden van dit terrein ligt de A73/Neerbosscheweg en een tankstation. Ook lopen er aardgastransportleidingen door het gebied. Onder meer de wijkvereniging De Meeuwse Acker komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vreest dat de veiligheid van leerlingen en leraren van de school in de toekomst in het gedrang komt door de aanwezigheid van het tankstation en de aardgastransportleidingen in de buurt. Verder is de locatie volgens haar niet geschikt voor een school, omdat deze minder dan 300 meter van een snelweg ligt en de luchtkwaliteit daarom slecht is. Ook betwijfelt de vereniging of een school voor ruim 800 leerlingen nodig is, omdat het aantal VMBO-leerlingen de komende tijd zou afnemen. Verder is een omwonende bang voor geluidsoverlast in haar woning. Volgens een andere omwonende is het grondwater matig tot sterk verontreinigd en moet eerst onderzocht worden of er wel gebouwd kan worden. (zaaknummer 201011988/1)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

12.45 uur

Zitting over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Buitengebied Midden-West' van de gemeente Ermelo. Het plan maakt onder een militair oefenterrein bij een kazerne mogelijk. Ook wordt een al bestaand motorcrossterrein aan de Drierweg gelegaliseerd en mag een inwoner van Ermelo in het buitengebied een woning op zijn perceel aan de Zeeweg bouwen. Het provinciebestuur heeft echter goedkeuring onthouden aan het motorcrossterrein en de woning. Volgens het provinciebestuur is niet zeker dat de motorcrossactiviteiten geen effect hebben op het beschermde Natura 2000-gebied dat in de buurt ligt. Motorclub Volgas en het college van burgemeester en wethouders van Ermelo zijn van mening dat het provinciebestuur goedkeuring had moeten geven aan het motorcrossterrein. Volgens hen is er geen natuurvergunning nodig voor het terrein, omdat sprake is van zogenoemd 'bestaand gebruik'. Het terrein zou daarom in het plan kunnen worden opgenomen. De eigenaar van het perceel is het er niet mee eens dat hij geen woning mag bouwen. De vereniging van eigenaren van bungalowpark Sparrendal is het niet eens met de komst van een hindernisbaan voor militairen vlakbij het bungalowpark. Zij vreest ernstige overlast en waardedaling van de bungalows. Ook maakt het bestemmingsplan veel meer mogelijk dan de hindernisbaan, aldus de vereniging. Daar heeft zij bezwaar tegen. De vereniging, het gemeentebestuur, de motorclub en enkele inwoners komen tegen het besluit van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005556/1)