Dura Vermeer

Beverwijk - 16 november 2011

NS Poort levert nieuw stadhuis op aan gemeente Beverwijk

Beverwijk heeft met een nieuw stadhuis. Projectontwikkelaar NS Poort heeft het nieuwe door Dura Vermeer Bouw Haarlemmeer grealiseerde stadhuis overgedragen aan de gemeente Beverwijk.

In mei 2010 werd de aannemingsovereenkomst getekend en 20 september 2010 werd de eerste paal geslagen. De gemeente Beverwijk neemt de komende periode de tijd om in te huizen. Begin 2012 opent ze de deuren van het stadhuis voor haar inwoners.

Het nieuwe stadhuis omvat zeven bouwlagen en heeft totale oppervlakte van 5.500 m2. Op de begane grond zijn de publieke functies gerealiseerd en op de eerste verdieping de raadzaal. De werkplekken voor de ambtenaren bevinden zich op de overige verdiepingen. In het nieuwe stadhuis wordt zowel de gemeente Beverwijk als de Milieudiens IJmond gehuisvest. De entree voor de gemeente Beverwijk is aan het stationsplein en de ingang van de Milieudienst ligt aan de Halve Maan. Het stadhuis is een duurzaam gebouw geworden, dit was een vereiste van de gemeente Beverwijk. Het toepassen van een warmte-koudeopslag levert hieraan een belangrijke bijdrage, deze is door de gemeente Beverwijk aangelegd. Het gebouw is in twee fasen opgeleverd. Het deel waarin de Milieudienst IJmond zich gaat vestigen, is reeds twee weken geleden opgeleverd en het stadhuis is vandaag opgeleverd. Het hoogste punt van het stadhuis is het torentje bovenop de raadzaal, dit is een ware eyecatcher. Het pand is ontworpen door Jeanne Dekkers van JDA Architectuur.

De bouw van het Stadhuis is het tweede project van de Vernieuwing Stationsgebied. Het maakt deel uit van het programma Beverwijk Vitale Stad. Onder het motto `beter wonen, beter werken, beter leven' werken Beverwijk en haar partners aan een grootschalige stedelijke vernieuwing om de stad gereed te maken voor de toekomst. Het programma voorziet in de herstructurering van oude wijken, een levendig, goed bereikbaar stadshart met regionale functies op het gebied van publieke dienstverlening, winkelen en uitgaan, een goede infrastructuur, voldoende recreatieve voorzieningen en openbaar groen en een florerend bedrijventerrein.

Een speerpunt van de gemeente Beverwijk is de toepassing van flexwerken waardoor de samenwerking tussen afdelingen binnen de gemeente wordt gestimuleerd en een klantgerichte dienstverlening nog beter wordt ondersteund. Na de verhuizing wordt het huidige Stadskantoor aan het President Kennedyplein gesloopt. Dat maakt de weg vrij voor de herstructurering van de Wijkerbaan en het gebied eromheen.
---