FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV Publicatie van het KB en het MB tot wijziging van de besluiten over de gezondheidskwalificatie van pluimvee 14/11/2011

Op 14 november 2011 werden het KB van 5 oktober 2011 tot wijziging van het KB van 10 augustus 1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie van pluimvee en het MB van 5 oktober 2011 tot wijziging van het MB van 19 augustus 1998 betreffende de modaliteiten ter toepassing van het KB van 10 augustus 1998 houdende bepaalde voorschriften voor de gezondheidskwalificatie van pluimvee gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De gezondheidskwalificatie maakt deel uit van de preventieve maatregelen van het nationale Salmonella bestrijdingsprogramma bij pluimvee. Bedrijven met leghennen, braadkippen en vleeskalkoenen moeten voortaan voldoen aan de voorwaarden van een gezondheidskwalificatie B* met bijhorende ingangscontrole op Salmonella en een jaarlijks wateronderzoek bij gebruik van drink- of reinigingswater van eigen bron. Bedrijven met braadkippen of vleeskalkoenen die alleen en rechtstreeks kleine hoeveelheden vlees leveren aan de eindconsument moeten voortaan voldoen aan gezondheidskwalificatie C*. Voor deze bedrijven wordt een eenvoudig programma ter bestrijding van Salmonella voorzien. De pluimveehouders die reeds over een gezondheidskwalificatie beschikken moeten geen stappen ondernemen om de kwalificatie te wijzigen (van B of C naar B* of van C naar C*). De kwalificatie zal automatisch toegekend worden afhankelijk van het type bedrijf.


-


-

De modaliteiten voor de uitgangscontrole bij de verschillende soorten en categorieën pluimvee worden eveneens afgestemd op de onderzoeken die opgelegd zijn in het kader van het nationale Salmonella bestrijdingsprogramma. Een gedetailleerde omzendbrief met bijhorend Vademecum voor de gezondheidskwalificatie van en de bestrijding van Salmonella bij pluimvee is terug te vinden op de website van het Agentschap.

http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/salmonella/

F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be

A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be