Chaptur: nieuws voordat het nieuws is

Persbericht van ExtendD

LELYSTAD - Chaptur is de naam van een nieuwe Nederlandse website die wereldwijd en realtime relevante ontwikkelingen signaleert. Door social media als Twitter, Facebook en YouTube live te volgen, brengt Chaptur.com nieuws voordat het als zodanig is opgepakt door nationale en internationale media.

De maker van Chaptur, mediabedrijf ExtendD, richt zich op 'newsjunkies', mensen die vrijwel voortdurend online zijn en een sterke interesse in nationaal en internationaal nieuws hebben. Ontwikkelaar Sebastiaan Besselsen rekent zichzelf ook tot die groep. "Ik had echter steeds vaker het gevoel dat ik achterliep. Nieuws is vaak niet echt live en de input van lokale mensen ontbreekt. Toen mijn compagnon en ik dit voorjaar realtime de gevolgen van de aardbeving in Japan probeerden te volgen en bleven steken op de zoveelste herhaling van CNN, gingen we aan de slag." Het idee voor Chaptur.com was geboren. "We willen op de eerste rij zitten, en niet afhankelijk zijn van keuzes die redacteuren voor ons maken."
Tegelijkertijd zijn de nieuwsredacties zelf ook een doelgroep van Chaptur. "Een groeiend aantal redacteuren volgt sociale media intensief. Zij beseffen dat nieuws net als vroeger nog steeds op straat ligt, met dat verschil dat iedereen het nieuws nu brengt," vertelt Benny Schuurman, creative director bij ExtendD. "Chaptur neemt hen veel werk uit handen. Met Chaptur volgen we wereldwijd ruim honderd newsportals en sociale platformen. Realtime geven we de meest relevante artikelen, reacties en commentaren, maar ook foto's en video's. Dat kan op basis van trefwoorden en door het volgen van de nieuws alerts die Chaptur zelf oppikt."

Nieuwe definitie nieuws
In tegenstelling tot bestaande zoekmachines is Chaptur.com volledig live. En op Chaptur maken lokale mensen, die zijn waar het gebeurt, het nieuws. Ontwikkelingen zijn daardoor nieuws voordat het nieuws is. "Het is hypnotiserend om op Chaptur het nieuws te zien binnenstromen voordat je het elders hoort," zegt Schuurman. "Of je het nu op je iPad of PC bekijkt of in de trein op je smartphone: je hebt het gevoel dat je erbij bent."
De opstand in Egypte noemen beide jonge internetondernemers als voorbeeld van hoe Chaptur zich kan onderscheiden van de traditionele nieuwsmedia. "Nog voordat er daadwerkelijk demonstraties zouden zijn op het Tahrir-plein in Cairo, zou Chaptur aan de hand van de oproepen op onder meer Twitter en Facebook gesignaleerd hebben dat er iets stond te gebeuren."
"Chaptur zet de gebruiker aan het roer", zegt mediaondernemer Oscar Kneppers van Rockstart. "In de 21e eeuw hebben mediatycoons als Rupert Murdoch het nakijken op kleine startups. De wereld wordt dankzij het web meer democratisch en open, en een website als Chaptur past precies in die ontwikkeling."

Links:
http://www.chaptur.com



Razende Robot Reporter