Gemeente Doetinchem

Raad: kwijtschelding ook voor kleine ondernemer

bericht 16 november 2011

Zelfstandige ondernemers met een laag inkomen moeten net als andere inwoners van Doetinchem hun gemeentelijke lasten kunnen laten kwijtschelden. Die opdracht heeft de gemeenteraad aan het college van B en W meegegeven.

Dat gebeurde per motie tijdens de algemene beschouwingen, de opmaat voor het besluiten over de begroting voor 2012. Het is het moment waarop fracties met een brede en politieke blik naar de samenleving kijken. De verantwoordelijkheid van de burger, bijvoorbeeld voor het groen in de wijk, was zo'n onderwerp. CDA en PvdA debatteerden over de vraag hoe dat meer vorm kan krijgen. Alle negen fracties realiseerden zich dat in tijden van bezuiniging en crisis de financiële speelruimte voor initiatieven miniem is. Elke motie zonder goede dekking ontraadde het college de raad daarom al van tevoren.

Een nieuwe wet maakt het mogelijk zelfstandige ondernemers de lasten voor OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing kwijt te schelden. In Doetinchem gaat het om zo'n 650 huishoudens en 150 kleine ondernemers. Na bijna vijf uur aan beschouwingen waarin tientallen onderwerpen de revue passeerden, kreeg de motie die SP hiervoor samen met PvdA en GroenLinks indiende een meerderheid. De kosten (3,5 ton euro) worden gedekt uit een tariefsverhoging.
In het verlengde daarvan stemde de raad ook in met de oproep van het CDA om in het voorjaar met cijfers in de hand een principiële discussie te voeren over het effect van het minima- en kwijtscheldingsbeleid.

De overige acht moties - over het ophalen van groenafval tot het schrappen van de toeristenbelasting - haalden het niet. Ze werden overbodig na toezeggingen of kregen geen steun.

hoog contrast

* Bekijk hier de pagina van de gemeenteraad