Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 november 2011

Medicatiepoli van Brijder dagelijks open

Met ingang van 1 november is de medicatiepoli van Brijder Verslavingszorg Alkmaar aan de Helderseweg, zeven in plaats van drie dagen per week open. Dit is om overlast voor buurtbewoners, veroorzaakt door een deel van de gebruikers, te verminderen. Het is een proef die eindigt op 29 februari 2012.

In de medicatiepoli wordt door Brijder methadon in pilvorm verstrekt aan 87 cliënten. Van een klein deel van deze cliënten is bekend dat ze overlast veroorzaken. Door de ruimere openstelling krijgen de veroorzakers van de overlast per bezoek een kleinere hoeveelheid pillen. Dit om overmatig gebruik of het verhandelen van de methadonpillen te voorkomen. Het grootste gedeelte van de cliënten die gebruikmaken van de medicatiepoli functioneren goed in de maatschappij: ze hebben een huis, werk en/of een gezin. Zij maken daarom geen gebruik van de verruimde openstelling.

Wethouder Martin Hagen (Trots op Nederland): "Methadonverstrekking bevordert de gezondheid van verslaafden, maar helpt ook de overlast van verslaafden voor de maatschappij tot een minimum te beperken. Bevindingen van de politie en duidelijke signalen van bewoners van de Spoorbuurt wijzen uit dat sommige verslaafden hun pillen verhandelen. Daarom is besloten tot deze maatregel. We gaan begin volgend jaar bekijken of de buurtbewoners hiermee geholpen zijn."

Proefperiode

De ruimere openstelling is een proef voor vier maanden, die duurt van 1 november 2011 tot 29 februari 2012. De poli is dagelijks open van 9 - 13 uur. Er zijn altijd twee verpleegkundigen aanwezig.

Nulmeting

De politie heeft medio 2011 een nulmeting gehouden inzake drugsgerelateerde overlast in de Spoorbuurt en doet dat opnieuw in januari 2012. Daarnaast registreert Brijder alle verstrekkingen. Als alle cijfers bekend zijn, vindt een evaluatie plaats. Dit wordt betrokken bij de verdere besluitvorming: het verlengen van de pilotfase, het structureel maken van de verruimde openingstijden of terugkeren naar de oorspronkelijke openingstijden.


----------