Ingezonden persbericht


Persbericht, 16 november 2011

Nieuwe Jong Talent Shell Afstudeerprijzen voor drie veelbelovende natuurkundigen

Op 23 november ontvangen Jorik van de Groep (UU), Tim Baart (TU Delft) en Robert-Jan Slager (UL) ieder een Shell Afstudeerprijs van 2000 euro voor hun bijzondere afstudeeronderzoek en scriptie. De prijzen worden uitgereikt bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Het onderzoek van Jorik draagt direct bij aan de ontwikkeling van efficiëntere zonnecellen, terwijl het werk van Tim en Robert-Jan vooral theoretische waarde heeft. Voor deze nieuwe Jong Talent Prijs waren twaalf studenten genomineerd.

Jorik van de Groep (UU) onderzocht bij het FOM Instituut Amolf de mogelijkheden om licht op te sluiten in dunne en flexibele zonnepanelen met behulp van nanodeeltjes. Op dit moment is zonne-energie nog redelijk duur, omdat er veel dure silicium nodig is om het licht goed op te vangen. Door gebruik te maken van veel dunnere zonnecellen, kan de prijs dalen. Het nadeel van dunne cellen is echter dat het zonlicht er deels doorheen schijnt, waardoor de opbrengst weer lager wordt.

Jorik onderzocht het effect van het aanbrengen van een patroon van zilveren nanodeeltjes dat het licht zo efficiënt mogelijk in de cellen verstrooit. Hij bewees dat met behulp van zo'n nanopatroon tien keer zoveel licht in dunne cellen met silicium werd opgesloten. Hij ontwikkelde ook een methode om met lichtgevende atomen te meten hoeveel licht er in een cel werd opgesloten. Deze methode kan worden gebruikt om een optimaal nanopatroon te ontwerpen. Zijn vinding is bruikbaar voor de productie van goedkopere en dunnere zonnecellen met een goede opbrengst.

Op dit moment doet Jorik promotieonderzoek bij de groep 'fotonische materialen' aan het FOM instituut Amolf. De jury is onder de indruk van zijn uitgebreide en gedetailleerde studie. Zijn aanpak wordt volgens de jury gekenmerkt door een gedegen theoretische kennis en een doelgerichte werkwijze bij zijn experimenten.

Tim Baart (TU Delft) ontvangt de Shell Afstudeerprijs voor een wetenschappelijke publicatie en twee scripties. Hij deed afstudeeronderzoek aan drie verschillende universiteiten: de Universiteit Leiden, TU Delft en aan de Harvard University in Cambridge USA. Zijn onderzoek aan de Harvard University is het meest bijzonder. Hier bestudeerde hij een minuscuul diamanten model met drie uitstekende diamanten 'plankjes' van verschillende lengte. Hij onderzocht onder meer hoe snel en goed ze trilden om energie af te staan. Zijn model kan bruikbaar zijn voor het nauwkeurig meten van magneetvelden, wat weer bijdraagt aan meer inzicht in natuurkundige en biologische processen, zoals de werking van de menselijke cel. Het model zou bovendien een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de kwantumcomputer. Op dit moment doet Tim promotieonderzoek aan de TU Delft in de groep Quantum Transport bij hoogleraar Lieven Vandersypen, bekend van een van de eerste kwantumberekeningen. De jury is van mening dat Tim Baart zijn uitstekende neus voor interessante vraagstukken weet te combineren met een sterke experimentele vaardigheid en een systematische aanpak.

Robert-Jan Slager (UL) wint een Shell Afstudeerprijs voor zijn afstudeerscriptie over zijn theoretische beschrijving van nieuwe exotische materialen. Robert-Jan gaat in zijn onderzoek verder dan het beschrijven van elektronen (zeer kleine deeltjes) en de golven van deze deeltjes (kwantummechanica) in verschillende materialen (geleiders en isolatoren). Hij past methoden uit de wiskunde (topologie) toe om isolerende materialen, die wel geleiden op de rand van het materiaal, te kunnen verklaren. Hij vindt dat deze bijzondere materialen verschillend reageren op de introductie van een magnetisch veld. Dit kan worden gebruikt voor de classificatie van de verschillende toestanden. Zijn puur theoretische ontwerp kan op termijn van belang zijn voor de ontwikkeling van veel snellere computers, waarin klassieke bits plaatsmaken voor de principes van de kwantummechanica.

Robert -Jan zet zijn studie naar isolatoren voort in promotieonderzoek aan de UL in de groep van hoogleraar Jan Zaanen. De jury noemt zijn scriptie uitstekend. "In zijn interessante scriptie laat Robert-Jan Slager zien een veelbelovend onderzoeker met durf te zijn, die in staat is nieuwe oplossingen in ongewone media te vinden en daar op boeiende en toegankelijke wijze verslag van te doen."

De Shell Afstudeerprijzen zijn dit jaar voor het eerst beschikbaar gesteld door Shell en worden uitgereikt door Dirk Smit, VP Exploration Technology Royal Dutch Shell Plc. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---



Ingezonden persbericht