Gemeente Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht 16 november 2011 111116N

Wat zou jij doen met 18 miljoen?

De gemeente Nijmegen geeft jaarlijks 18 miljoen euro uit aan kunst en cultuur. Omgerekend is dit ruim 100 euro per inwoner, en iets minder dan 3% van de gemeentebegroting. Onder het motto 'Maak je eigen cultuurbegroting' kunnen bezoekers op de website www.nijmegen.nl/cultuurvisie vanaf vandaag een eigen cultuurbegroting samenstellen. Tot nu toe hebben al meer dan 500 mensen hun mening gegeven op de website.

Bezoekers van de site kunnen in hun eigen begroting bepalen welke grote Nijmeegse podia geld krijgen en hoeveel geld ze krijgen. Ook wordt ze gevraagd hoeveel geld ze willen uittrekken voor culturele evenementen, en welke evenementen absoluut financiële ondersteuning moeten krijgen. Tot slot kan in de begroting ook aangegeven worden hoeveel geld er uitgetrokken moet worden voor overige culturele instellingen en activiteiten. Dat kunnen bestaande instellingen en activiteiten zijn, maar ook nieuwe.

Al 500 mensen die meepraten
Het huidige Nijmeegse cultuurbeleid is aan vervanging toe. Enerzijds omdat de context is veranderd; de grote bezuinigingen vanuit de rijksoverheid maken vraagstukken met betrekking tot cultureel ondernemerschap, de positie van culturele organisaties en de rol van de overheid groter dan ooit. Anderzijds omdat de gemeente vindt dat het goed is om bij het aflopen van een beleidsperiode samen met mensen in de stad stil te staan bij de keuzes die we willen maken.

Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven mee te praten, hanteert de gemeente een nieuwe, experimentele werkwijze. Op de website www.nijmegen.nl/cultuurvisie kunnen Nijmegenaren en niet-Nijmegenaren vanaf 8 oktober meedenken over het nieuwe cultuurbeleid. Tot nu toe hebben al meer dan 750 mensen dat gedaan. Ook op andere manieren is input vergaard, bv. door middel van een openbaar debat in LUX en een marktkraam in winkelcentrum Dukenburg en de Nijmeegse binnenstad. Donderdag vindt vanaf 13.00 uur ook nog een publiek debat plaats op de HAN. Aanmelden hiervoor kan via info@cultuurbalie.nl.
---




Gemeente Nijmegen