Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
140 Vragen van de heer drs. S. Koopmans
(ingekomen 15 november 2011)

Utrecht hanteert sinds 1999 een grens van 91.000,-- als het gaat om werkzaamheden aanbesteden. Werkzaamheden daaronder mogen onderhands aanbesteed worden.
Aanbesteden heeft als gevolg dat iedereen in mag schrijven, ook bedrijven (ver) buiten de regio.
Bovendien betekent aanbesteden de nodige kosten, aan de kant van de inschrijvers en aan de kant van de gemeente. Immers: alle inschrijvingen moeten uitgebreid bekeken en getoetst worden.

Naast het zo goedkoop mogelijk inkopen, sinds dit collegeakkoord een opnieuw ingevulde doelstelling, is het volgens de PvdA ook een taak van de gemeente om de werkgelegenheid in stad en regio te bevorderen.
De grens die Utrecht nu hanteert ligt ver onder de grens die andere gemeenten hanteren en roept protest op van ondernemers, de Kamer van Koophandel en brancheorganisatie Bouwend Nederland (bron: AD/UN 15-11-2011). Omzet vloeit weg die Utrechtse bedrijven, zeker op dit moment, goed kunnen gebruiken.


De PvdA fractie heeft hierover de volgende vragen:

1. Is het college bekend met de klacht van het bedrijfsleven dat er door de lage inschrijvingsgrens werk weg lekt naar buiten de regio?
2. Is het College met ons van mening dat dit een onbedoeld en ongewenst bijeffect is van het voornemen om te besparen op de inkoop?
3. Is het College met ons van mening dat ook zonder aan te besteden er inkoopvoordelen te behalen zijn?
4. Wat is er de reden van dat de aanbestedingsgrens in Utrecht veel lager ligt dan in omliggende gemeenten en andere grote steden?
5. Is het College bereid de grens voor aanbesteden vanaf 2012 op te hogen, bijvoorbeeld naar 180.000,--? Zo nee, waarom niet?


---- --