Ouders beheren online agenda van zelfstandig wonend kind met beperking


Nieuw ICT-systeem met rooster en beeldbellen vergroot betrokkenheid mantelzorgers

ALMERE, 20111116 -- Ouders en verzorgers van zelfstandig wonende jongeren met een lichamelijke of meervoudige beperking kunnen zelf vanuit huis online de agenda van hun kind inzien en beheren. Tevens kunnen de ouders via het beveiligde systeem beeldbellen met hun kind, video’s en foto’s opladen en het dagrooster inzien. De Stichting WoonMere in Almere, waar zestien jongeren met een lichamelijke of meervoudige beperking wonen, beschikt sinds kort over deze nieuwe online-agenda.

Het geïntegreerde ICT-systeem is ontwikkeld door ABCtv Almere in het kader van het project Kleinschalig Wonen met Domotica (KWmD) van het ministerie van VWS en Syntens. Woonmere en zorgorganisatie Amerpoort, dat de zorg levert aan de jongeren, nemen gezamenlijk deel aan het KWmD-project.

“Ouders en mantelzorgers zijn enthousiast over de online agenda met beeldbellen omdat zij optimaal betrokken zijn bij hun kinderen. Het geeft hen ook veel rust, ze kunnen goed afwisselen tussen bezoeken afleggen en online communiceren”, zegt projectmanager Maria Zaal.

Er zijn wel online agenda’s beschikbaar maar die zijn volgens Zaal te ingewikkeld voor meervoudig gehandicapte jongeren. Dit systeem werkt volgens haar als eerste met plaatjes en pictogrammen. Op drie niveaus: van jongeren die geen apparaat met knoppen kunnen bedienen tot jongeren die het zelfstandig kunnen, eventueel met wat hulp.

Paul Offerman van Stichting WoonMere zegt dat het van groot belang is dat ouders en mantelzorgers thuis direct met het systeem aan de slag gaan. Wie daar moeite mee heeft krijgt thuis ondersteuning.

Alle jongeren beschikken zelf over een laptop of computer waarop zij de agenda kunnen raadplegen of kunnen beeldbellen met ouders, mantelzorgers en vrienden. Gesprekken kunnen ook worden opgenomen zodat de jongeren ze op een rustig moment terug kunnen zien. De jongeren en zorgmedewerkers kunnen de agenda’s ook zelf beheren.

De jongeren kunnen bijvoorbeeld aangeven of ze aan een activiteit deelnemen, of dat ze wel in huis zijn maar niet gestoord willen worden. Met foto’s van zorgmedewerkers wordt zichtbaar gemaakt wie er op dat moment zorg en ondersteuning verleent. Instructie- en gewone video’s kunnen worden opgehaald uit de centrale bibliotheek, ouders kunnen aan de persoonlijke bibliotheek video’s en foto’s toevoegen.

De online agenda met beeldbellen van Woonmere is ontwikkeld met subsidie van het ministerie van VWS. De cliënten gaan het systeem huren. Wat de maandprijs wordt is nog niet bekend.

Over Stichting WoonMere

Stichting WoonMere is een ouderinitiatief voor jongeren met een lichamelijke of meervoudige handicap. Sinds september 2010 wonen 16 jongeren in een appartementencomplex van Woonmere in Almere Poort. Zij huren hun volledig aangepaste appartement van woningbouwvereniging De Alliantie Flevoland. Er wordt 24 uur zorg geleverd door zorgorganisatie Amerpoort. Met behulp van domotica leven de jongeren zo zelfstandig als mogelijk is. WoonMere en Amerpoort nemen gezamenlijk deel aan het project Kleinschalig Wonen met Domotica van het ministerie van VWS en Syntens.

 www.woonmere.nl   www.amerpoort.nl 
Nysingh Communicatie