Ingezonden persbericht


13 oktober 2011

'Spraaksaam: de movie' en expositie 'Leven met een taalstoornis'

Op woensdag 16 november 2011 gaat 'Spraaksaam: de movie' in première in het Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug ,1 te Utrecht en kan de expositie 'Leven met een taalstoornis' daar worden bezocht. Jongeren van 12 tot 28 jaar met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden (ESM) laten met de film en expositie zien hoe het is om deze stoornis te hebben. Met dit evenement geven ze bekendheid aan ESM en vragen ze begrip daarvoor. Jongeren met een taalstoornis en iedereen die zich bij hen betrokken voelt, zijn van harte welkom.

Om 13.00 uur gaat de loper uit voor de cast en genodigden. Bezoekers kunnen vervolgens de film zien, optredens bijwonen en tijdens de borrel de tentoonstelling bekijken. 's Avonds is er een feest met een DJ en een buffet. Het evenement duurt tot 22 uur. De filmpremière is gratis toegankelijk. De feestavond inclusief buffet kost E 5,= per persoon en E 15,= per gezin. Aanmelding verloopt via: www.kentalis.nl/spraaksaam de movie.

De film en expositie laten zien hoe jongeren het ervaren om moeite te hebben met het gebruiken en begrijpen van hun moedertaal en wat de gevolgen ervan zijn: thuis, in vriendschappen, op school, stageplek en in arbeidssituaties. Het is, zeggen de jongeren, lastig om ESM te hebben, maar het is nog lastiger dat niemand weet wat ESM is. Het script van de film schreven de jongeren samen met Hetty Kleinloog (SpangaS) en de productie was in handen van Eelke Verhey en Suzanne Sandberg (Van Harte Producties).

Naar schatting hebben 60.000 jongeren in de leeftijd van 10 tot 25 jaar in Nederland een taalstoornis, waardoor ze veel moeite hebben met het begrijpen en produceren van taal. De film en de expositie komen voort uit het project Spraaksaam, begeleid door Jet Isarin, senior onderzoeker bij Koninklijke Kentalis. Het project is voor en door jongeren met ESM in de leeftijd van 12 tot 28 jaar en heeft empowerment als belangrijkste doel. Sinds januari 2010 komen de jongeren maandelijks bijeen voor lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen.

Uitspraken van jongeren:
"Ik krijg taal wel binnen, maar ik krijg het niet verwerkt om naar buiten te komen." "Ik sta buiten, hun spreken andere taal denk ik soms." "Ik krop dingen in." "Door pesten werd ik helemaal in mezelf en niet openbaar." "ESM hangt toch echt bij je spraak af."

Spraaksaam wordt gefinancierd door: Kinderpostzegels, Revalidatiefonds, Johanna Kinderfonds, Fonds Nuts Ohra, Mgr. Van Overbeekstichting, Hermusfonds.

Kentalis in het kort
Kentalis is een landelijke organisatie die al 220 jaar gespecialiseerd is in diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen of communiceren. Onze medewerkers bieden klanten toegang tot alle actuele mogelijkheden van taal en communicatie. Door kennis en expertise te ontwikkelen, toe te passen en te delen willen wij de kwaliteit van onze dienstverlening duurzaam verbeteren. Met hart, oog en oor voor de ander. En vooral: in goede dialoog met klanten, medewerkers en partners.