Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - woensdag 16 november 2011

Stationsplein in een week tijd al schoner en veiliger

De aanpak om het Stationsplein weer schoon en veilig te maken werkt. Een week nadat de opruimactie op het plein gestart is, zijn er zo'n 300 foutgeparkeerde fietsen en 180 fietswrakken verwijderd. 70 mensen maken inmiddels gebruik van de NS-actie om in november voor 5 euro je fiets bewaakt te stallen in de NS-fietsparkeerkelder. De actie gaat door en wordt uitgebreid naar station Schothorst en Vathorst.

Het Stationsplein was rommelig en stond vol foutgeparkeerde fietsen. Reden voor de gemeente om vorige week de opruimactie te beginnen. Inmiddels is het plein een stuk netter en overzichtelijker geworden. Dat is te zien. Zowel de ondernemers als de beheerder van de bewaakte fietsenstalling van de NS laten weten blij met de actie te zijn. Doorgangen en toegangen zijn weer vrij.

(Brom)fietsen die niet in de fietsrekken staan , worden door Stadstoezicht verwijderd. Die gaan naar Stichting de Opstap aan de Vanadiumweg 26 (Isselt). Tegen betaling van 15 euro boete ('bestuursdwang') kan de eigenaar zijn fiets of bromfiets daar ophalen. Het blijkt dat veel mensen sinds de actie aangifte doen bij de politie voor diefstal van hun (brom)fiets bij het Stationsplein. Het kan zijn dat die bij de Opstap staat. Het is daarom aan te raden eerst bij Stichting de Opstap te kijken of de stichting te bellen, tel: 033-4659393. En om diefstal te voorkomen: zet je fiets goed op slot. Voor meer informatie over fietsparkeren: www.amersfoort.nl./fietsparkeren.

Stadstoezicht blijft de komende weken dagelijks controleren op het Stationsplein en blijft foutgeparkeerde fietsen en wrakken verwijderen. Over enkele weken worden ook de eerste weesfietsen (fietsen die langer dan 21 dagen staan geparkeerd) van het plein verwijderd.

Het is de bedoeling om de actie met verkeerd gestalde fietsen en bromfietsen ook uit te voeren op de andere Amersfoortse stations (Schothorst en Vathorst) en op het Mondriaanplein. Ook op deze plekken parkeren veel (brom)fietsers hun tweewielers niet juist wat zorgt voor rommeligheid en onveilige situaties. Wie z'n fiets goed in het fietsenrek vastzet, voorkomt immers diefstal.

Noot voor de redactie,