Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie kan je leven redden

16/11/2011 14:00

Vlaamse Overheid

Uit een online onderzoek dat het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie liet uitvoeren, blijkt dat 80% van de Vlaamse bevolking op de hoogte is van de regelgeving en dat 78% zijn verplichtingen in verband met onderhoud van de stookinstallatie nakomt. Toch roept het Departement LNE nog eens op om tijdig je installatie te laten nazien.

Uit een online onderzoek dat het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie liet uitvoeren, blijkt dat 80% van de Vlaamse bevolking op de hoogte is van de regelgeving en dat 78% zijn verplichtingen in verband met onderhoud van de stookinstallatie nakomt. Toch roept het Departement LNE nog eens op om tijdig je installatie te laten nazien. Want een goed onderhouden stookinstallatie vermindert het risico op CO-vergiftiging en kan dus je leven redden.



Opzet van het onderzoek Het onderzoek peilde naar de kennis en uitvoering van de verplichtingen van het stookbesluit: met name de keuring voor eerste ingebruikname (eerste deel) en van het periodieke onderhoud (tweede deel) van huishoudelijke centrale verwarmingstoestellen. Ook de ingezette communicatiemiddelen voor de bekendmaking van die verplichtingen werden geëvalueerd. Voor het eerste deel werden 300 respondenten met een recent toestel bevraagd. De resultaten werden herwogen omdat het aandeel eigenaars van recente toestellen in de steekproef proportioneel groter was dan dat in de Vlaamse populatie. Over het onderhoud konden 970 burgers zich uitspreken. De communicatie werd door 1584 respondenten geëvalueerd. De vragenlijst peilde naar de kennis van de bovengenoemde verplichtingen, of men aan deze verplichtingen heeft voldaan, waarom wel of niet, hoe men geïnformeerd werd en hoe men geïnformeerd wenst te worden over dergelijke verplichtingen, en of men de ingezette communicatiemiddelen kende en/of gebruikt heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd door middel van een bevraging op het online panel van Significant GFK, en vond plaats in de periode van 11 augustus 2011 tot en met 24 augustus 2011.



Resultaten van het onderzoek Uit het onderzoek blijkt dat de regelgeving goed gekend is en wordt nageleefd. 76% van de eigenaars met recent toestel komen hun verplichtingen in verband met de keuring voor eerste ingebruikname na, voor de verplichting op het onderhoud van oudere toestellen is dat zelfs 78%. Slechts enkele mensen laten hun toestel dus niet keuren of onderhouden, meestal omdat ze niet op de hoogte zijn van deze verplichtingen. Vooral in de leeftijdsklasse 18-34 is er nood aan een betere informatie over de regelgeving. Uit het onderzoek bleek ook dat een grootschalige mediacampagne niet noodzakelijk zal zijn om de onwetende Vlaamse burger te informeren. De respondenten gaven aan dat ze informatie wensen te ontvangen via de energieleverancier (bijvoorbeeld via de factuur), de gemeente en de installateur/verkoper van het stooktoestel. Het Departement LNE zal zijn communicatieacties dan ook op die groepen richten, zodat zij er mee kunnen voor zorgen dat de overige 22% regelmatig de stookinstallatie laat onderhouden.

Het Departement LNE stelt alvast een aantal communicatiekanalen ter beschikking: * gratis folder met de verplichtingen in een notendop die je kunt bestellen via info@lne.be * website www.lne.be/centraleverwarming waar je op zoek kunt gaan naar een erkende technicus in de buurt via een lijst of een kaart van Vlaanderen.



Ondanks deze bemoedigende resultaten is nog 22 % van de Vlaamse burger niet in orde voor de onderhoudsverplichting. Daarom roept het Departement LNE op om alsnog je stookinstallatie te laten controleren. Een goed onderhouden verwarmingsinstallatie kan immers je leven redden!



'Veilige warmte - onderhoud maakt het verschil'. Nu het volop herfst is en de winter voor de deur staat, staat in de meeste woningen de verwarming aan. Iedereen wil zich op een veilige manier verwarmen, zonder het risico te lopen op koolstofmonoxide (CO)-vergiftiging. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je je stookinstallatie regelmatig laat controleren.



Gevaarlijk? Jaarlijks telt Vlaanderen honderden slachtoffers van CO-vergiftiging als gevolg van slecht werkende verwarmingstoestellen of schouwen. Elk jaar zijn er een 10-tal onder hen die deze CO-vergiftiging niet overleven. Slachtoffers hiervan zijn zowel jonge als oude mensen, kinderen als baby's. Niemand is immuun voor dit sluipend gevaar, dat net zo goed in nieuwe als in oude woningen optreedt. Elk verwarmingstoestel op kolen, hout, stookolie en gas kan CO uitstoten. Koolstofmonoxide is een gevaarlijk gas. Je ruikt het niet, ziet het niet, proeft het niet en voelt het niet. En net daarin schuilt het gevaar!



Waarom nazicht? De technicus kijkt bij het onderhoud niet alleen de installatie na, maar zorgt er ook voor dat die correct en veilig functioneert. Een goed werkende centrale verwarmingsinstallatie is belangrijk voor de eigen veiligheid, die van de medebewoners en deze van de buren. Aanslag in of verstopping van de schoorsteen, slecht werkende installaties, slecht aangesloten gasleidingen, enz. kunnen niet alleen leiden tot CO-vergiftiging, maar ook tot schouwbrand.



Er zijn trouwens nog andere redenen om je stooktoestel goed te laten onderhouden. Zo verbruikt een goed afgestelde installatie aanzienlijk minder brandstof, wat niet onbelangrijk is in tijden van hoge brandstofprijzen en schaarste. De installatie zal dan ook beduidend minder schadelijke stoffen uitstoten en dat is uiteraard beter voor het milieu. Tot slot zijn de kosten voor onderhoud voor 40% fiscaal aftrekbaar.



Spelregels voor nazicht? In Vlaanderen zijn voor het periodiek onderhoud en nazicht van je centrale verwarmingsinstallatie, de volgende regels van toepassing: * Bij installaties gevoed met vaste brandstof is een jaarlijks onderhoud verplicht, voor alle centrale verwarmingsinstallaties, ongeacht het vermogen; * Bij installaties gevoed met stookolie is een jaarlijks onderhoud verplicht voor alle centrale verwarmingsinstallaties met een vermogen vanaf 20 kW; * Bij installaties gevoed met gas is een tweejaarlijks nazicht en onderhoud verplicht voor alle centrale verwarmingsinstallaties met een vermogen vanaf 20 kW.



Meer informatie over de verplichting vind je op www.lne.be/centraleverwarming : De hoeveelheid vermogen is gemakkelijk terug te vinden op het kenplaatje van de ketel. Het periodieke onderhoud en nazicht van de verwarmingsinstallatie moet gebeuren door een erkend technicus. De overzichtslijst van erkende technici kan je raadplegen via www.lne.be/campagnes/centrale-verwarming/erkende-technici .



Na de controle krijg je een reinigingsattest (voor de schouw en het toestel) en een verbrandingsattest. Hierop staan de bevindingen en de meetwaarden van de controle en de eindconclusie over de staat van werking van je installatie. Is er iets niet in orde, dan heb je 3 maanden de tijd om de nodige herstellingen of aanpassingen door te voeren en de installatie en/of schouw opnieuw te laten controleren.



Wanneer? Het is nu hét moment om je verwarmingsinstallatie nog in orde te brengen. In de winter worden erkende technici vaak overrompeld door vragen voor nazicht en onderhoud en zijn wachttijden van 1 tot 2 maanden geen uitzondering.



Tot slot nog dit "Veilige warmte - onderhoud maakt het verschil" is voor iedereen van ons van toepassing. Laat ons er samen werk van maken.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel