Ingezonden persbericht



Ziggo en Glas Maatschap Brabant winnen aanbesteding

Schoolnet Brabant realiseert breedband voor álle Brabantse scholen Eindhoven, 16 november 2011 Het volledige Brabantse primair en voortgezet onderwijs kan op korte termijn gebruikmaken van een toekomstbestendige breedbandige aansluiting. Vandaag ondertekent Schoolnet Brabant een overeenkomst met Ziggo en Glas Maatschap Brabant, de twee winnaars van de aanbesteding. Zij zullen zorgen voor het benodigde netwerk voor de snelle breedbandverbinding. Breedbandtoegang tot internet is een belangrijke voorwaarde voor modern en goed onderwijs. Dat is een van de doelstellingen van het programma Schoolnet Brabant, een innovatieprogramma rondom 'duurzaam leren & ICT'. Opdrachtgever van het programma is de provincie Noord-Brabant, met de gemeente Eindhoven als penvoerder. In totaal kunnen 1200 scholen aangesloten worden op het netwerk. Schaalvoordeel dankzij samenwerking, ook op het platteland Scholen kunnen met de aansluiting tegen voor scholen specifieke condities een toekomstbestendige breedbandvoorziening krijgen. Wat de overeenkomst met de glasvezelaanbieders vooral bijzonder maakt, is dat deze óók voor de scholen op het Brabantse platteland beschikbaar is. Vaak liggen deze verder af van bestaande netwerken, waardoor aansluiting op een breedbandvoorziening een hoge investering vergt. Nu deze scholen participeren, kunnen ook zij gebruikmaken van de voordelen van een toekomstbestendige, snelle breedbandverbinding. Binnen de dienstverlening is het mogelijk gebruik te maken van internet en telefonie, koppeling van de onderwijslocaties, centraal server beheer, werken in de cloud, administratiepakketten en mogelijkheden om diensten te outsourcen naar datacenters. Ziggo `covert' grootste gedeelte Binnen de overeenkomst neemt Ziggo het grootste gedeelte van Brabant voor haar rekening, namelijk dat deel dat in het eigen verzorgingsgebied (West-, Midden- en Noordoost-Brabant) ligt. In het zuidoosten van de provincie, wat neerkomt op de regio Eindhoven, Helmond, de Kempen en de omliggende gemeenten, gaat Glas Maatschap Brabant aan de slag. De aanbieders verzorgen zowel de graafwerkzaamheden, de aansluiting als de belichting. Ziggo heeft veel ervaring met glasvezelnetwerken en de scholenbranche in bijzonder. Eerdere aanbestedingen zoals SSOG, Digidact en meer recentelijk Eduglas zijn allen gewonnen door Ziggo, waardoor zij vaak al lange tijd aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk van Ziggo. Daarnaast werkt Ziggo Zakelijk nauw samen met diverse partners die gespecialiseerd zijn in de onderwijswereld.



Glas Maatschap Brabant richt zich op de `slimste regio' Regio Eindhoven is dit jaar uitgeroepen tot slimste regio in de wereld. Deze benoeming biedt gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen veel aanknopingspunten om het imago van deze regio nationaal en internationaal verder op de kaart te zetten. De basis voor kennis en innovatie wordt gelegd in het basis- en voortgezet onderwijs. Breedband is een essentiële randvoorwaarde voor elke school om klaar te zijn voor de toekomst. Glas Maatschap Brabant gaat deze basisvoorziening voor alle scholen in de regio Zuid-Oost Brabant realiseren. ================================================== Over Schoolnet Brabant Schoolnet Brabant is een netwerkorganisatie die bestaat uit de verschillende lokale schoolnetinitiatieven, contacten met (lokale) overheden, contacten met schoolbesturen, contacten met landelijke organisaties en die de verdere samenwerking en synergievoordelen voor het onderwijs in Brabant zal bevorderen.

Over Ziggo Ziggo is een landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten. Ziggo bedient circa 3 miljoen huishoudens, 1,6 miljoen breedband internetklanten, 2 miljoen afnemers van digitale televisie en 1,3 miljoen telefoonabonnees. Ziggo Zakelijk levert producten en diensten voor de klein- en grootzakelijke markt, zoals breedband internet, telefonie, datacommunicatie en elektronische betalingsdiensten. Het verzorgingsgebied ­ met sterke regionale basis ­ strekt zich uit over het grootste gedeelte van Nederland. Meer informatie over de zakelijke producten en diensten van Ziggo op www.ziggozakelijk.nl. Meer informatie over het bedrijf Ziggo op www.ziggo.com. Over Glas Maatschap Brabant Glas Maatschap Brabant is een vennootschap die optreedt als contractant van instellingen in de regio die toegang willen tot de verschillende glasvezelnetwerken (interconnectie netwerk). Zij maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van bestaande glasvezelnetwerken en daar waar nodig laat ze de netwerken aanleggen door ervaren aannemers, waarbij Spitters is geselecteerd voor de aanleg van de schoolaansluitingen binnen SchoolNet Brabant. De inrichting en belichting van de netwerken gebeurt door de neutrale actieve operator voor maatschappelijke diensten, aQuestora. Ervaring hiervoor is opgedaan in diverse FttH uitrollen en projecten zoals Schoolnet Eindhoven. De doelgroepen van Glas Maatschap Brabant zijn zakelijke klanten en instellingen zoals scholen, zorginstellingen, bibliotheken etc. Meer informatie over Glas Maatschap Brabant BV www.glasmaatschapbrabant.nl.