Ingezonden persbericht


Leiden, 16 november 2011

Sinterklaas komt dit jaar uit India!
Museum Volkenkunde
Leiden

Ooit wel eens een Hindi-chocoladeletter gegeten? Of een blikken Kerstmannetje uit Mali cadeau gedaan? Wie dit jaar eens wat anders wil, is van harte welkom om in de museumshop van Museum Volkenkunde een kijkje te komen nemen. Aansluitend bij de tentoonstelling De Verborgen Tuin zijn er verschillende kleine en grote presentjes uit India te koop. En een verrekijker, kompas of survivalhandboek komt altijd goed van pas bij een bezoek aan de buitententoonstelling Op Expeditie. Bijzonder zijn ook de zilveren Toeareg sieraden, rechtstreeks ingekocht bij een coöperatie van zilversmeden in Niger. Kleine prijsjes, grote cadeaus: er is voor iedereen wat wils! Uw decemberaankopen doet u in Volkenkunde!

De Toeareg is een nomadenvolk dat leeft in Noordwest Afrika. Eeuwenlang beheersten zij de karavaanhandel in de centrale Sahara. Nog steeds trekken karavanen met handelswaar door de woestijn, maar veel Toearegs hebben inmiddels een vaste verblijfplaats. In Niger is de coöperatie Azawak actief. Hier werken zilversmeden. Hun sieraden vertonen vooral geometrische patronen. Toearegs beschouwen zilver als een symbool van puurheid. Goud, daarentegen, zou ongeluk brengen. Alle Toeareg sieraden die in de museumshop te koop zijn, zijn vervaardigd door de zilversmeden van Azawak. Het zilver is van bijzonder hoge kwaliteit.

Daarnaast biedt de winkel een kleine boekencollectie met reis- en migrantenliteratuur; kookboeken, fotoboeken en kinderboeken. De shop is geopend tijdens de openingstijden van het museum, van dinsdag tot en met zondag, van 10.00 tot 17.00 uur. U kunt een kijkje in de winkel nemen zonder het museum te bezoeken: u betaalt dan geen museumentree. Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl

Openingstijden: di t/m zo 10-17 uur. Op woensdag is het museum GRATIS te bezoeken, inclusief tijdelijke tentoonstellingen. Voor de actuele toegangsprijzen, kijk op www.volkenkunde.nl.


Noot voor redacties