Ingezonden persbericht


()

Bijzondere brief opgenomen in tentoonstelling Gust van de Wall Perné in CODA Museum

CODA Museum heeft een bijzondere brief van kunstenaar Gust van de Wall Perné kunnen toevoegen aan de tentoonstelling over zijn leven en werk. Deze brief, gericht aan de beroemde Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907), getuigt niet alleen van zijn waardering voor de werken van Grieg maar geeft ook inzicht in de interesses en inspiratiebronnen van de kunstenaar.

De brief van Gust van de Wall Perné werd op 25 april 1906 in Amsterdam op de post gedaan en was gericht aan de Noorse componist Edvard Grieg die datzelfde jaar Nederland bezocht om enkele concerten te geven. Van de Wall Perné prijst in de brief de symfonieën van Grieg om de sprookjeachtige sfeer. Diezelfde sfeer vindt Van de Wall Perné in de Veluwse volksverhalen die hij verzamelt in zijn twee bundels Veluwse Sagen. In de brief spreekt Van Wall Perné over een schilderij dat hij de componist wil schenken. Het desbetreffende werk hangt tot op de dag van vandaag in het voormalige woonhuis van Grieg in Troldhaugen (vlakbij Bergen, Noorwegen). Het schilderij was voor de tentoonstelling in CODA niet beschikbaar, maar in de vitrine met brief is wel een foto van dit mystieke bosgezicht te zien. De brief maakt onderdeel uit van de collectie van de Offentlige Bibliotek in Bergen, Noorwegen.

Gust van de Wall Perné in CODA Museum Apeldoorn
Gust (Gustaaf Frederik) van de Wall Perné (Apeldoorn, 18 mei 1877 - Amsterdamm, 27 december 1911) stierf op 34-jarige leeftijd aan een bloedvergiftiging door loodverf. Ondanks zijn vroege dood liet hij een omvangrijk en gevarieerd oeuvre na. Hij schilderde niet alleen maar maakte ook boekbanden, illustraties, schilderijen, kleding en meubilair. CODA Museum toont tot en met 26 februari 2012 een overzicht van zijn werk. Bij deze tentoonstelling is een prachtige publicatie verschenen van gastcurator Annemiek Rens.

Bijzonder is de verbinding die CODA Museum legt tussen de kunsthistorische monografie en actuele kunst. Beeldend kunstenaar en graficus Cees Andriessen maakte op uitnodiging van directeur Carin Reinders een selectie hedendaagse kunst die verbindingen aangaat met het werk van Van de Wall Perné. Er is werk te zien van Erik Odijk (landschap/tekeningen/fotografie), Roland Sohier (tekeningen), Edgard Claes (OSC, boekbanden), Ine Keitz (kledingontwerp), B.C. Epker (houtsneden), Jesse van Lienen (meubelontwerp) en Cees Andriessen zelf (ex libris/toegepaste grafiek).

Tips en informatie

* Een werk van Grieg beluisteren? Klik dan hier.
* Een Sinterklaas eCard van Gust van de Wall Perné versturen? Ga naar www.coda-apeldoorn.nl/gust.
* Een voorpublicatie van het boek bij deze tentoonstelling is te bekijken op www.coda-apeldoorn.nl/gust. Het boek is verkrijgbaar in de CODA Winkel of door een e-mail met uw volledige gegevens te sturen naar pr@coda-apeldoorn.nl o.v.v. Gust. Vermeld in deze mail uw volledige adresgegevens en het aantal exemplaren dat u wenst te ontvangen. Het boek kost ¤ 12,95 (exclusief verzendkosten)..

EINDE PERSBERICHT