Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht


D66 en GroenLinks bezorgd voor Utrechtse ouderparticipatiecrèches

Persbericht

Utrecht, 16 november 2011

Minister Kamp is voornemens de erkende status van de typisch Utrechtse ouderparticipatiecrèches te ontnemen. Ouders zouden niet voldoen aan beroepskwalificatie-eisen, zoals gesteld in de nieuwe wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kansen en Educatie). Van de 6 ouderparticipatiecrèches in Nederland staan er 4 in Utrecht en is een 5e in oprichting, ook in Utrecht. D66 en GroenLinks maken zich dan ook zorgen over de plannen van minister Kamp. Voor de gemeente Utrecht betekent het dat deze 4 ouderparticipatiecrèches - met in totaal 98 kindplaatsen op termijn zullen verdwijnen of over moeten gaan tot reguliere professionele kinderopvang. Dat zal ook gelden voor de nieuw opgerichte OPC met 24 kindplaatsen.

D66 en GroenLinks zijn groot voorstander van kinderopvang in zelfbeheer. Raadslid Gerda Oskam: "Het is zeker zo dat alle kinderopvang aan goede en strenge kwalificatie-eisen moeten voldoen. Dat doen de ouderparticipatiecrèches in Utrecht via een stringente selectie van de ouders door de andere ouders en uitgebreide statuten en toezicht. Er zijn dan ook nog nimmer klachten over deze vorm van kinderopvang binnengekomen. Het kost daarnaast slechts een kwart van de kosten voor reguliere kinderopvang. Kortom, het is slimmer en beter om de huidige uitzonderingspositie in de wet te handhaven."

Tijdens de laatste commissievergadering Mens en Samenleving stelde D66 over de ouderparticipatiecrèches en de plannen van minister Kamp al vragen aan de verantwoordelijk Utrechtse wethouder Kreijkamp (onderwijs en kinderopvang). D66 en GroenLinks nodigen ouders die participeren in ouderparticipatiecrèches uit om hun zorgen over de plannen van minister Kamp en de gevolgen die dit heeft op deze Utrechtse vorm van kinderopvang, te delen met de gemeenteraad tijdens een Raadsinformatieavond.

Noot voor redacties

Noot voor redactie: